LK23 – 30/10
Tjabba alla landkrabbor,
Denna kulinariska dag startade med att vi vaknade i hamn vid Sardinien. Som vanligt en utsökt frukost som bestod av en massa goa grejer. Sedan var det städning av skeppet vilket faktiskt går snabbare och snabbare för varje dag som går vilket är utmärkt. Efter de fick vi valet att gå i land någon timme för att antagligen köra på med intervjuer och enkäter. Eller inhandla de viktiga provinserna som behövs till en fem dagars seglats (chips, godis, läsk och annat tilltugg). De flesta valde nog det andra alternativet av uppenbara skäl.
Runt 10 tiden steg vi av land för sista gången på 5 dagar och runt 11 lämnade vi hamn. De med starka fiskeintressen var snabba med att agna och släppa ut linan för dagens trolling session med stora förväntningar. Fram till lunch var det mycket väntan, några slaktade på kortspel medan några blev slaktade. Lunchen blev en korvmåndag fast på en torsdag konstigt nog, smakerna gav oss nostalgi till den gamla matsedeln vi hade för något år sen på skolan.
Efter den smakrika och lite sedimentära lunchen var de dags för lektion i vanlig ordning. Många diskussioner diskuterades och många diagram skapades. MEN… någon råkar se någon i besättningen gå med fiskespöt mot mitten av båten med den stora krocken med sig. Detta kunde bara betyda en sak… NAPP!!!. Hälften av klassen släppte allt de hade och forsade ut för att se det magiska. Alla stod nyfikna när fisken landade på båten. Dagens fångst var en 35cm smällfet tonfisk med magiska färger. Den fick ett snabbt och smärtfritt lidande så alla kan vara lugna. Men när den rensades så såg rensaren något väldigt intressant. Den hade precis käkat en annan fisk vilket var anledningen till att den var helt sprängd i buken.
Men fiskelyckan för dagen tar inte slut där för att bara några kvarter efter första fångsten hördes någon skrika med hög decibel ¨NAPP….. IGEN!!!¨. Denna gång inte riktigt många som gick ut för att bevittna det magiska. Men några trogna var ute. Det blev en till tonfisk som var något större, några till så blir det buffé a la fisk.
Sedan efter skolarbete och annat man gör till havs var det i vanlig ordning dags för middag. Mums filibabba tänkte många. Men innan middagen skulle vi sätta en del segel eftersom vi kommit på den kursen som äntligen låter oss. Dagens kandidater till segel fick bli följande. Storen, den största, enklaste och bästa. Dennes styrkor är att den aldrig sviker en när nöden är där men en svaghet är att den kan skymma solen för de trogna solarna på däck. Den andra kandidaten var focken, lite som storens lillebrorsa som är lite i bakgrunden och tycker som storebrodern. Dennes styrka är att den beter sig precis som storen men på samma sätt har sitt eget lilla försök till liv ibland. Och sist men inte minst för att slutna denna pang trio av segel blev stagfocken som ingår i försegel familjen vald för att hjälpa oss hålla fantastiskt fart men också kurs.
Så efter seglen var satta var det dags för middagen. Det serverades lax med ris och Teriyaki sås som många trodde skulle vara söt. Men när folket började ta sina första tuggor ser man minerna sprida sig som corona under 2020. De var nått lurt med teriyaki såsen. Den som skulle vara så sött har på något sätt förvandlats till döda havet i natriumklorid halt. Med andra ord var den hur salt som helst. Vi fick senare höra hur detta kunde ske och som många vet ser socker lite ut som salt. Och när man har spanska produkter går de inte riktigt att läsa och man får gå på ögon förmåga. Vilket byssan idag hade gjort. Och tydligen råkat haft ner inte nån deciliter för mycket salt, inte halvkilot, utan mer än ett helt kilo åkte ner i såsen. Flera skrattade, andra gick hungriga och vissa till och med grät ut natriumkloriden(salt).
Efter den intressanta middagen roade sig många med musikquiz. Allt från dagens rap bestående av Yasin och ända tillbaka till romarrikets folkdansmusik spelades och alla hade det förträffligt roligt. Det gjorde mig sannerligen glad att se. Men för några är musik inte riktigt deras grej och eftersom hungern var ifatt dem så var bakning på kvällen agenda. Det vankades frallor till morgondagen och kladdkakamuffins som skulle bli delikata.
Så nu väntar nya äventyr till morgondagen och många ugnsbakade delikatesser ska tuggas men dagen kan komma att börja tidigare än förväntat för många. Det ryktas om i besättningen om att vi ska gippa under natten. På Svenska betyder de att lägga seglen från babord till styrbord för att ändra kurs. De trogna fiskarna tror även att morgondagen kan leverera stort. Men allt detta återstår och se och jag hoppas de som läser är lika nyfikna som vi ombord är på detta.
Tack och godnatt för mig nu vaggar jag till sömnens värld hjärtliga hälsningar skribenten Tore.
Datum: 30 oktober 2025
Elevloggare: Tore
Position: I medelhavet
Kurs: 260
Fart: 4 knop
Segelsättninig: storen, focken, stagfocken
Beräknad ankomst till nästa hamn: 4 oktober