MT22 – 4/3

5 mar 2024

Elevlogg

Tjingeling badring!

För en vecka sen lämna vi La Gomera, sedan dess har dagarna gått och blivit flera. Känslan har varit fri och SVENNE har käkat mycket brie. Mot El Hierro vi styrde men vind och vatten bara yrde. Så vi var tvungna att vända och kursen mot Las Palmas blev den enda. Vågor och vind var höga men vi gav oss föga. Kocken Lars gav oss den bästa födan, så det var allt värt mödan. Efter fem dagar till havs började många ombord må illa, men i hamnen blev det stilla. Efter slutstädning och rent skepp, blev trötthet ett vanligt begrepp. Slutmiddag på en asiatisk buffé blev en stor succé. Efter fyra veckor ombord på Älva vill vi nu vara för oss själva.

Nu säger vi hejdå och ser mot Sverige där himmelen är grå

Personallogg

Veckorna går fort när man har roligt, kvällen innan hemresa är plötsligt här. Mina dryga två veckor ombord tillsammans med eleverna har varit trevliga, upplevelserika, utmanande vädermässigt och fyllda av lektioner, vaktgång, arbete i byssan (köket), utflykter, soluppgångar, solnedgångar och besök i trevliga städer. Vi har sett valar, delfiner och sköldpaddor.

Efter La Palma hade vi några dygn till havs innan vi förtöjde i Valle Gran Ray på La Gomera, en trevlig mindre by omgiven av storslagna berg. Dagarna för vårt besök sammanföll med byns karneval, med karnevalståg och hålligång. Vi hann med en bussutflykt upp i bergen med en vandring till öns högsta punkt 1487 meter över havet, utsikten var tyvärr dålig eftersom toppen låg omsluten av moln. Desto bättre utsikt blev det på väg ner mot kusten, vi delade gruppen i två delar där några valde att vandra ned för sista berget och resten åkte buss tillbaka till hamnen.

Efter La Gomera var siktet inställt på ön El Hierro, men till sjöss blir det ibland inte som tänkt. Kraftig vind och rejäl sjögång gjorde att vi valde att ställa in besöket och i stället söka oss i lä av Teneriffa för att undvika sjösjuka och kunna fortsätta undervisningen ombord. Ett roligt inslag blev i stället bad från båten. Säkerheten går alltid i första hand och beslutet att styrka El Hierro var klokt, om vi fortsatt mot El Hierro hade vi inte vetat ifall vi kunnat komma iland pga. vädret, haft svårt med att bedriva undervisning och matlagning, och fått jobbiga dygn tillbaka norrut.

Nu är Älva tryggt förtöjd i Las Palmas på Gran Canaria, seglingen hit var blåsig och jag är imponerad av samarbetet och kämparglöden hos alla ombord för att kunna ha lektioner, gå vakt och laga mat i kraftig sjögång.  Igår skrev eleverna prov i navigationskursen Kustskepparexamen och idag har hela dagen ägnats åt att storstäda båten. Vi åt en trevlig avslutningsmiddag på en asiatisk restaurang inne i stan innan några timmar fritid på stan. Nu har lugnet lagt sig över båten och imorgon flyger vi hem.

Tack alla elever och Älvas besättning för en trevlig segling! Och tack alla vårdnadshavare för att vi fått låna era ungdomar!

Med vänlig hälsning
Mackan

Datum: 4/3-2024
Elevloggare: Svenne, Hampus
Personalloggare: Mackan
Position: Las Palmas, Gran Canaria
Planerat datum för att segla vidare: Slutdestination
Beräknad ankomst till nästa hamn: Stocksund, onsdag morgon 08:30
Väder: Sol och blåst

Alla nyheter »