MT22 – 20/2

22 feb 2024

Elevlogg

Vi seglade från La Gracisoa till Santa Cruz de La Palma, första gången vi hissade andra segel än bredfocken. 3 dagar ute till havs och man märker hur man blir lite tokig. Lite sömn inget att kolla på förutom vatten och himlen och vatten samt stjärnor om man har tur. Lite vatten också. Men humören är på topp. Matros Måns såg en val blåsa vatten, men jag tror att det mest var det han sa för att vi skulle sitta still och vara upptagna. När det väl var dags att ta ner seglen kämpade vi på i två timmar, till blandat resultat.

Tillslut anlände vi till Santa Cruz de La Palma hamnen, och vart mötta av ett mycket vacker och beväxt ö, med en mysig stad på kanten av den mestadels bergiga kusten. Väl i hamn var det dags att gå på utkiksfärd, där vi märkte att de flesta butikerna var stängda på grund utav siesta, söndagsstängt och festival. Dagen därefter behövde vi med tårarna i ögonen vinka farväl till våra lärare Pake och Ingela, men välkomnade vår mentor Mackan, som kommer ta hand om oss resten utav resan.

Samma kväll fick vi gå ut och äta ute på restaurang, vilket var mycket angenämt. Dagen därpå tog Mackan oss till ett mycket intressant sjöfartsmuseum, som vi lärde oss mycket utav. Sista dagen var inte så speciell, och nu har vi lämnat La Palma med kurs mot Teneriffa för att lämna av vår klasskompis Lina.

Tack o hej, leverpastej, mamma jag saknar dej.

Personallogg

Hej!

Mitt namn är Marcus, men de flesta på skolan känner mig som Mackan. Jag kom ombord i lördags kväll för att byta av mina kollegor Ingela och Pake som seglat första hälften av resan. Under seglingen undervisar jag i navigation, ett ämne som passar utmärkt i miljön ombord.

Under dagarna på La Palma har eleverna fått upptäcka staden Santa Cruz, en trevlig liten stad med lång sjöfartshistoria. Lektioner i navigation har avlösts med lektioner i radiokommunikation (VHF) och igår måndag bjöd byssalaget på en mycket god brunch innan vi besökte sjöfartsmuseet Museo Naval. Efter några trevliga dagar iland har vi kastat loss och fortsätter seglingen. Det märks att eleverna varit ombord i två veckor och kommit in i rutinerna, de hjälps åt med att plocka undan lösa saker och påminner varandra om att sjösurra sin hytt. Vid losskastning hugger alla i där det behövs, fendrar och förtöjningstrossar ska loss och stuvas undan. Sjörutinerna är igång, några har vakt i styrhytten och vissa har gått och lagt sig för att orka upp på sitt vaktpass inatt, Byssavakten städar undan det sista efter en god middag innan kvällsfilmen rullar igång i salongen.

Mot horisonten och vidare!

Hälsningar Mackan

Datum: 20/2 2024
Elevloggare: Sailor och Måns
Personalloggare: Mackan
Position: Utanför Santa Cruz de La Palma
Beräknad ankomst till nästa hamn: Valle Gran Ray, fredag 23/2
Väder: Halvklart, Nordostlig vind 5 m/s, låg sjö och måttlig dyning

Alla nyheter »