LK22 – 3/11
Elevlogg:
Hej alla där hemma i kalla Sverige!
Idag har vi haft en mycket varm och solig dag ute till havs. Dagen började när vi blev serverade en lyxfrukost med nybakade scones och massor av tillbehör. Däremot fanns inte den efterlängtade sylten och marmeladen. Under den stjärnklara natten har vi även gippat vilket orsakade lite gung i båten. 02-04 nattvakten fick även finbesök av lärare Måns och Fredrik vilket uppskattades av både vakterna och lärarna. Direkt efter frukosten var det dags för den älskade städningen, som hela besättningen ser fram emot. Med tanke på att vi har prov i navigation samt sjömanskap imorgon eftermiddag, så bestod en stor del av dagen för majoriteten av elevbesättningen till att plugga.
Många passade på att studera eller bara njuta av solen under dagens gång. Med tanke på den ljuva hettan så blev många badsugna. Däremot var det svårt att lösa ett bad när båten befann sig på ett 3000m djup samt med en hastighet på 5 knop. Då fick två briljanta elever i klassen en lysande idé med en så kallad ”DalleKling™ dusch”. Huvudet lutades ut över relingen för att sedan bli sköljt med en före detta yoghurthink. Hinken var fastbunden i ett rep med en mycket läckert pålstek, som sedan hissades ner i det blåa salta havet. Jag själv, som fick uppleva denna uppfinning, kan meddela att det var en mycket effektiv och uppfriskande lösning till den dåvarande hettan.
Dagen fortsatte med allas olika vakter och lektioner. Vi fick även syn på en flock delfiner vilket förgyllde dagen ännu mer. Sedan när klockan slog halv tolv serverades en potatisfylld linsgryta med gudomliga naan bröd (som gick åt fort). Dessutom fanns det riktigt färgglada grönsakssallader som bland annat bestod av gurka, paprika, tomat. Dagen flöt på med fortsatt sol och hårdplugg, medan Älva med god fart (hela 5 knop!) närmar sig Barcelona. Lektionerna har även förgyllts av småfåglarna Kurre och Polly, som färdats in och ut genom fönsterna då de möjligtvis byggt bo på vårt fina fartyg. Slutligen måste vi även berätta om den smaskiga middagen då det gjordes revbensspjäll med potatis, bearnaisesås samt sallad.
Nu ska vi minsann sova, god natt och farväl – Maya och Alicia
Personallogg:
Det var beckmörkt på bryggan när vi anslöt till 04-vakten. Stjärnskotten haglade och inte ett ljus i sikte. Med kaffe och knäckemackor höll vi ställningarna när Älva tuffade på i maklig takt mot Barcelona. Vågorna skummade mot skrovet och seglen slog i den svaga brisen fram till styrman drog igång det legendariska finska funkbandet Eternal Erection och hela bryggan gungade i sann sjömansanda.
Det nytillträdda byssanlaget fortsatte att imponera med nybakta scones. Välbehövligt efter ett långt vaktpass. En särskild eloge till Freja L som tog initiativ. Till frukost serverades även en rykande färsk väderprognos med löften om lätta vindar och högtryck från kontinenten.
På däck har det varit febril aktivitet med att gippa, sträcka skot och kvajla rep. Eleverna har lärt oss om skotstek, pålstek (Fredrik kallar den för slottsstek) och diverse knepiga knopar vi i stunden tappat namnet på. Under däck har eleverna arbetat med sina seglingsprojekt, då redovisningsdatumet börjar närma sig. Vid sidan av studier i sociologi och svenska har eleverna arbetat intensivt inför förarbevisprovet som skrivs när vi kommer i hamn. Man hör livliga diskussioner om fyrar, lanternor och väjningsregler i alla väderstreck.
Som avbrott i studierna lyckades vi hänga lite i hajnätet tätt intill bogspröt. Delfinerna lekte händelsevis under nätet, inte för att vi kunde skymta dem men de var säkerligen där.
Nu seglar vi in i solnedgången där Barcelona hägrar i modernistiska toner.
Jo, jo från Måns och Fredrik på T/S Älva, kurs 275
Datum: 3 Nov 2024
Elevloggare: Maya Lindqvist och Alicia Karlberg
Personalloggare: Måns och Fredrik
Position: N 41°16.467’ & E4°05.019
Beräknad ankomst till nästa hamn: 4 Nov 13:00
Väder: Mulet 17 grader