dummyBgtop

Allteftersom teknik, material och konstruktion
blir mer avancerad krävs nya kunskaper

Service & reparation

Marinteknikprogrammet

Vill du jobba med båtar?

Marinteknik är en gymnasieutbildning för dig som vill jobba med service och reparation av fritidsbåtar och motorer.

Det finns ett stort behov av kunniga marintekniker både på servicevarv, hos båttillverkare, i butiker, hos grossister och inom försäljning. 

Marinteknikutbildningen riktar sig till dig med intresse för båtar och deras teknik. Sverige har en av världens största skärgårdar med utmärkta förutsättningar för ett rikt båtliv. Detta har resulterat i en ständigt växande fritidsbåtsmarknad där tekniken och elektroniken i våra båtar blir allt mer avancerad. Denna utveckling medför ett ökat behov av välutbildade marintekniker.

MTSegling

Upplägg & innehåll

Vår inriktning Service och reparation har fokus på fritidsbåtar och ger en grundläggande yrkesutbildning till marintekniker för arbete som till exempel motormekaniker, marin servicetekniker, supporttekniker eller båtreparatör. I denna utbildning lär du dig de mekaniska och teoretiska grunderna i motorteknik och båtreparation.

Du får  lära dig hur du på ett säkert och miljömässigt sätt framför olika slags båtar och du får läsa kurser som leder till en grundläggande nautisk kompetens. Undervisningen sker såväl i skolans lektionssalar, verkstäder och båthallar som ute i skärgården.

Du får möjlighet att ta olika certifikat som Förarbevis, Maskinisten och Fartygsbefäl klass VIII under din utbildning.  Du kommer att göra praktik i branschen för att skapa erfarenheter och kontakter för framtiden. 

Utbildningen ger möjlighet till grundläggande högskolebehörighet.

MT personal

Utbildningsresor

Som elev hos oss kommer du att arbeta med olika projekt i större eller mindre grupper. Marina läroverket erbjuder en utmärkt miljö för att praktiskt utöva och utveckla dina kunskaper.

Skolans närområde och Stockholms skärgård är ett självklart alternativ till undervisning i klassrumsmiljö. Under utbildningen genomförs ett antal utbildningsresor med olika mål och innehåll med skolans båtar och skepp.

Segling

Följ med en klass ut i skärgården.

En MT-klass är ute på skärgårdsresa med småbåtarna. Här övar man det som man har läst om teoretiskt i klassrummet.

  • Navigationsövningar på dagar och nätter.
  • Sjömanskap, klassiska och moderna.
  • Säkerhetstänk, en viktig del.
  • Hur funkar motorerna i praktiken.
  • Beräkna bränsle förbrukning/kostnad.
  • Förtöja/ankra upp båt med hänsyn till yttre omständigheter.
  • Gruppgemenskapen stärks.
  • Ta hänsyn till natur, miljö och fågelliv.

Klicka på en bild nedan för att starta referensgalleriet.

Andreas Bauer Mt09

Bor: Göteborg
Gör idag: Jobbar som maskinist på Älva.
Har gjort sedan studenten: En väldigt massa olika säsongsjobb; pistmaskinsförare, gruvtekniker, liftmekaniker och bartender. På senare tid har jag varit produktionsansvarig för RescueRunner, utbildat mig till havslivräddare och just nu är jag maskinist ombord på skolans fartyg Älva. När jag är ledig från båten är jag instruktör för olika sjösäkerhetskurser.
Bästa minnet från skolan: När vi hade Hamnens Dag och jag fick vara med i en livflotte med 6-timmarsdräkt och även bli upphissad av SAR-helikoptern - det var en ball upplevelse!
Framtidsdrömmar: Faktiskt att bli just ytbärgare på SAR-helikoptern efter den där dagen på Marina läroverket.

Isabelle Runholm Mt11

Bor: Lidingö
Gör idag: Operatör på Stockholmradio & Sjöassistans.
Har gjort sedan studenten: Säsongsjobbat i fjällen, backpackat i Asien, tävlat i båtracing och studerat Fartygsbefäl VII på Sjöfartshögskolan i Kalmar.
Bästa minnet från skolan: Finns många bra minnen, men framförallt alla praktiska dagar när vi skulle ut på sjön och öva navigering och sjömanskap. Även seglingen från Teneriffa var ett fint minne, att man får upptäcka nya platser och vara på ett litet äventyr samtidigt som man går i skolan. Det var fantastiskt.
Framtidsdrömmar: I framtiden hoppas jag på att jobba inom Kustbevakningen här i Stockholms skärgård.

Oscar Jakobsson MTE11

Bor: Täby/Visby

Gör idag: Studerar idag kandidatprogrammet i ledarskap, kvalitet och förbättring på Uppsala Universitet Campus Gotland, tredje och sista året. 

Har gjort sedan studenten: Efter extrajobb på Erlandsons Brygga arbetade jag på en herrekipering i Täby i två år, för att sedan arbeta en sommar på en annan herrekipering i Visby. Nu i somras var jag platschef på Sea Lifes säsongsbutik som också ligger här i Visby. 

Bästa minnet från skolan: Måste väl vara seglingen Malaga-Madeira-La Gomera-La Palma-Teneriffa… Annat kul minne var en solig dag när jag och några andra i klassen fick tillstånd att låna en av skolans ribbåtar på rasten för att åka till Lidingö och köpa glass, blev att åka fort tillbaka för att hinna till föreläsningen haha! Balen på Cedergrenska måste också nämnas, toppendag!

Framtidsdrömmar: Efter examen tänker jag nog studera till lite extra ekonomi. Längre in i framtiden hoppas jag att mitt arbete berör ledarskapsfrågor, ekonomi och kvalitetsutveckling. Sedan om det sker i en projektledarposition eller i en högre chefsroll får vi se! 

Niklas Winqvist Mt12

Bor: Ruggsätra Gård, Åkersberga
Gör idag: Båtmekaniker på Gräddö Marina. Utbildning inom Sjöräddningssällskapet.
Har gjort sedan studenten: Jobbat på diverse olika varv (Gräddö Marina, Björnhammarvarvet, Ramsmora varv). Kört sopbåt en sommar i norra skärgården.
Bästa minnet från skolan: Idskärlägret där vi var lägerledare.
Framtidsdrömmar: Att arbeta med mitt största intresse - Sjöräddning

Tobias Ingberg Mt06

Bor: Vallentuna
Gör idag: Egen företagare
Har gjort sedan studenten: Arbetat
Bästa minnet från skolan: Segling
Framtidsdrömmar: Fortsätta utveckla företaget

Linus Woxell Mt13

Bor: Kalmars hamn

Gör idag: Studerar på Sjökaptensprogrammet på Sjöfartshögskolan

Bästa minnet från skolan:  Resan på Älva

Framtidsdrömmar: När jag jobbar ska jag köra gastanker och när jag är är ledig ska jag köra Ferrari är planen. 

Kan man ha det bättre? Lektion ute 
Rast i vårsolen 
Nu är det äntligen vår. 
MT-elever mekar motor på Allt för sjön 2015 
Badning pågår / Malaga - Gran Canaria ht14 
MT13 - Det här kan vi! 
Lite stormigt någonstans mellan Malaga - Gran Canaria 
MT13 "glassar" på däck 
Besök i maskinrummet på Älva 
BåBi med MB14 runt ön Idskär 
Utbildningsmaterial i verksta´n 
Någonstans mellan Malaga & Teneriffa 
Någonstans mellan Malaga & Teneriffa 
Hämtar en "Klassbåt" 
Fixar med "Klassbåten" 
Polera mera! :) 
MT på studieresa 
MT bussresa till ett varv 
MT på studiebesök 
Hamnens dag 
Arbete i verksta´n 
Johan Elde Koivisto Mb06a

Bor: I Karlskrona.

Gör idag: Studerar Civil ingenjör Industriell Ekonomi. 

Har gjort sen studenten: Började plugga direkt efter gymnasiet.

Bästa minnet från skolan:  Vännerna men lite konkret så var och är utsikten över Firelake, Azorerna en otroligt häftig plats.

Framtidsdrömmar: Entreprenör/projektledare.

Robin Wettervik Mt06

Bor: Täby.
Gör idag: Jag jobbar på Jajja Communications AB som distriktsäljare.
Har gjort sedan studenten: Jobbade som Marintekniker direkt efter gymnasiet, sen som säljare på Visera, som butikssäljare och sedan distriktssäljare på SMR.
Bästa minnet från skolan: Helt klart alla äventyr som vi hade ute i skärgården och på havet!! Något som man har med sig resten av sitt liv.
Framtidsdrömmar: Ens drömmar förändras från år till år, i alla fall i min värld. Självklart har jag inte bara en framtidsdröm, utan det finns många. Allt från att arbeta som kundchef inom ett framgångsrikt försäljningsbolag till att resa jorden runt. Gärna uppleva en liknande långsegling igen.

Viktor Albinsson Mt07

Bor: I Täby.

Gör idag: Jobbar som befälhavare/styrman på Tema skärgården som driver skärgårdsbåtarna Cinderella I & II, Askungen, Waxholm III och charterbåten m/s News.

Gjort sen studenten: Sen studenten har jag jobbat på däck på olika fartyg, jag har alltid älskat att köra båt och vara i skärgårn. Vilket gjorde Marina läroverkets vuxenutbildning "Skärgårdskapten" till en bra utbildning för mig. 

Framtidsdröm: Att segla jorden runt! 

Leo Kjellström Mt04

Bor: I Malmö.
Gör idag: Jobbar med industrifastigheter, renoveringsprojekt, planering och drift.
Har gjorts sedan studenten: Jobbat 3 år i ett charterbolag i Grekland med service på vintern och som skeppare på sommaren, first mate på 86 ft ketch i frankrike, first mate Southern wind 78 italien, samt startat och drivit charterbolaget www.sykajsakavat.com. samt en antal uppdrag för the yacht week genom åren.
Bästa minnet från skolan: Seglingen Frankrike - Sverige!
Framtidsdrömmar: Gå i pension tidigt, köpa båt och segla jorden runt såklart! :) Tills dess segla mer 49or på hemmaplan!

Nicholine Hultman  Mt07

Bor: Vendelsö.
Gör idag: Studerar till Sjuksköterska, är klar januari 2015.
Har gjort sedan studenten: Jobbat som Au pair i New York, USA. Jobbat som Trafikvärd i centrala Stockholm. Jobbat på Trafikverket med uppdatering av trafiknät. Studerat på Karolinska Institutet till sjuksköterska.
Bästa minnet från skolan: När jag stod vid rodret och styrde Älva in i hamnen i Portsmouth, England. Men även alla de galna utflykterna och lektionerna med min underbara klass.
Framtidsdröm: Att jobba ute i skärgården och på båtar som sjuksköterska. Det känns bra att ha gått på Marina läroverket och fått en grund i teknik, skärgårdsliv och ombord på fartyg.

Douglas Bröms  Mst08

Bor: i Täby.
Gör idag: Jag driver 2 st företag inom marinbranchen. Ett som jobbar med legotillverkning av båtar, framför allt Rupert båtar samt en stor del vinterförvaring och det som kommer med det. Det andra är mer av ett konsultbolag som som hyr ut personal. Detta är vad jag pysslat med 22 timmar om dygnet sedan skolan slutade.
Bästa minnet från skolan: Är nog seglingen och alla roliga människor.
Framtidsdrömmar: Är att fortsätta med det jag gör tills det fungerar som en klocka utan att man lägger ner hela dygnet och att sedan hoppa på något nytt kul projekt!

Felix Naeslund Mst08

Bor: På min båt.
Gör idag: Är idag verkstadschef på Solna Marin AB.
Har gjort sedan studenten: Jag har jobbat som säljare med Mr LED, cykelmekaniker, snickare, lärarvikarie, startat eget, rest i Australien och jobbat som båtmekaniker där. Druckit ett par pilsner har jag hunnit med, åkt båt och renoverat några bilar.
Bästa minnet från skolan: Mösspåtagningen, studenten och maskinbefäl klass 8 med Nicklas Kihlberg.
Framtidsdrömmar: Att flytta utomlands (Australien) en tid & att få utveckla några av alla idéer jag har och få hålla på med något eget jag verkligen brinner för.

Klicka på en bild för att starta referensgalleriet

Backa
Nästa
Tipsa en kompis om den här utbildningen!

Aktuellt

Skolstart HT23

År 1 kl 9.00 17 aug År 2 + 3 kl 10.00 21 aug