ormstjärna

Du studerar bland annat samspelet mellan
marina organismer och hur havens
ekosystem påverkas av människan

Marinbiologi 

Naturbruksprogrammet

Är du intresserad av naturvetenskap och vad som händer under ytan i våra sjöar och hav. Är du en blivande marinbiolog, naturguide eller skärgårdskapten? Är du intresserad av marina ekosystem och gillar att arbeta praktiskt? Vill du öka förståelsen för miljöfrågor, utveckla vattenbruket, turismen eller företagandet i vår vackra skärgård? Då är någon av dessa två utbildningar bra för dig!

MB inför BåBiLabb

Marinbiolog

Denna utgång riktar sig till dig som gillar naturvetenskapliga ämnen och vill ha en bred ingång till högskola. Här läser du mer matte, fysik och kemi, vilket gör att du kan söka vidare till utbildningar för att bli till exempel marinbiolog, veterinär  eller ingenjör.

Vatten & miljö

Denna utgång riktar sig till dig som vill arbeta mer praktiskt, den ger även en grundläggande behörighet­ till ­högskolan.­ Här­ läser du­ naturguidning,­ fiskevård ­och lär dig starta eget företag. Det ger dig möjlighet att arbeta inom exempelvis naturturism, vattenbruk, miljövård eller som båtförare. Vill du senare skaffa dig ”naturbehörighet” kan du komplettera med ett basår efter gymnasiet.


Upplägg & innehåll

Sveriges miljömål för hav i balans och en levande kust och skärgård: ”Kust och skärgård ska ha en hög grad av biologisk mångfald, upplevelsevärden samt natur- och kulturvärden. Näringar, rekreation och annat nyttjande av hav, kust och skärgård ska bedrivas så att en hållbar utveckling främjas. Särskilt värdefulla områden ska skyddas mot ingrepp och andra störningar.”

Marinbiologutbildningen handlar mycket om hur vi uppfyller ovanstående miljömål, både ur ett lokalt perspektiv med Östersjön i fokus, såväl som ur ett globalt perspektiv där vi studerar de stora världshaven. Utbildningen kan leda till vidare högskolestudier med en bred naturvetenskaplig behörighet eller till ett yrke inom exempelvis skärgårdsnäringen.

mb-mbv2021

Utbildningsresor

Skolans närområde och Stockholms skärgård är ett självklart alternativ till undervisning i klassrums­miljö. Varje år gör vi studieresor och exkursioner i närområdet.

I marinbiologiutbildningen ingår även längre utbildningsresor ombord på skolans segelfartyg. Under resorna bedriver du stu­dier och besöker spännande platser. Det ger dig stora möjligheter att skapa kontakter och du får uppleva både annor lunda havs­miljöer och möta nya kulturer. 

Älvahem2.JPG

 Säkerhetsutbildning - momentet överlevnad tränas i Stocksunds hamn. 

Alla elever får en grundläggande utbildning i sjösäkerhet inför långseglingen.

Säkerhetsutbildningen omfattar momenten: 
HLR
Brandskydd
Överlevnad
Sjukvård, L-ABC

Den här klassen fick sin utbildning under den
lite svalare årstiden :)

Klicka på en bild nedan för att starta referensgalleriet.

Jesper Rydberg Mbv14

Bor:  I en väska

Gör idag:  Idag seglar jag som yachtskeppare på större segelbåtar. Säsongen i Europa börjar lida mot sitt slut så nästa stopp blir Västindien.

Har gjort sedan studenten:  Jag har säsongsjobbat som skeppare och äventyrsguide på olika platser i världen beroende på vart vindarna tar mig. Även tryckt in två terminer på Chalmers tekniska högskola där jag läste Sjöbefäl klass 7 och Maskinbefäl klass 7.

Bästa minnet från skolan:  Mitt bästa minne var som för många andra från Älvaseglingen. När vi nattseglade och jag för första gången fick uppleva mareld som var bland det mest magiska jag sett.

Framtidsdrömmar:  Den stora drömmen är att få arbeta som ytbärgare, men jag känner att jag ska ut och leva lite till i den stora världen innan det är dags att jaga den drömmen.

Melker Lundström Mb17a

Bor:  Linköping

Gör idag:  Pluggar till läkare på Linköpings universitet och ångrar att jag inte tog Kemi 2 på större allvar. Har inte siktet inställt på någon särskild specialitet, det får bli som det blir!

Har gjort sedan studenten:  Var arbetslös några veckor, men spenderade dessa i min blå safirbåt (segelbåt). Jobbade i ett halvår som resurs på en skola innan jag blev sugen på att själv bli elev igen. Att jobba som resurs och lärarvikare var det roligaste arbetet jag haft. Barn i låg- och mellanstadiet är alltid taggade på att lära sig om marinbiologi. Egentligen vet jag inte varför jag började plugga, men nu börjar det faktiskt bli riktigt intressant!

Bästa minnet från skolan:  Jag måste få berätta om två saker; den första är att tillsammans med mina klasskompisar fiska hummer och kräfta i två veckor på västkusten när vi gjorde vår praktik i trean; den andra är när jag blev väckt på natten mellan La Gomera och El Hierro för att se glittrande delfiner som hoppade i marelden framför T/S Älvas stäv. 

Framtidsdrömmar:  Göra något äventyr när jag är klar med plugget (bara 4,5 år kvar ju!) samt bli doktor och hjälpa folk!

Alma Rivarola Baraibar Mbv18

Bor:  För närvarande i Barcelona och flyttar i december till Santiago.

Gör idag:  Pluggar internationell utvecklingssamarbete och jobbar ideellt för en biståndsorganisation inriktad på kvinnors rättigheter i Chile.

Har gjort sedan studenten:  Tog studenten 2021 och började direkt efter en sommar inom service att plugga i Barcelona. Ska nu till vintern påbörja mitt fältarbete i Sydamerika.

Bästa minnet från skolan:  Kårens insparker och utsparker, gemenskapen och att få samla inriktningsvis ganska splittrade linjer. Superkul, glömmer aldrig!

Framtidsdrömmar:  Lärare i grundskolan, helst i ett utsatt område där man behövs mest.

Tilde Björkman Mb13b

Bor:  Stockholm

Gör idag:  Läser krishantering och säkerhet på Försvarshögskolan i Stockholm. Just nu gör jag en utbytestermin på St. Andrews i Skottland.

Har gjort sedan studenten:  Jag har växlat jobb på Naturkompaniet och Briggen Tre Kronor med resande. Bland annat spenderade jag ett halvår i Whistler i Kanada där jag åkte skidor dag ut och dag in. Jag hälsade på min bror (som gick i Mb08) i Sidney i två månader och har svängt runt lite här och där.

Bästa minnet från skolan: Seglingen mellan Kanarieöarna och Marocko helt klart. Jag fick ofattbart fina vänner från skolan som jag umgås med än idag.

Framtidsdrömmar:  Jobba några år utomlands, sen flytta till ett sekelskifteshus vid vattnet med ett fint växthus och en liten keramikverkstad och syateljé. Ha en båt och kanske några höns. 

Alexandra Brantberger Mb17b

Bor:  Uppsala

Gör idag:  Läser första terminen av juristprogrammet vid Uppsala universitet.

Gjort sedan studenten:  Jobbade på ett företag inom försäljning och läste även in kursen Historia 1a2 på distans för att jag skulle bli behörig till att söka juristprogrammet. När jag började på Marina hade jag ingen tydlig plan för vad jag ville studera efter gymnasiet, men nu i efterhand är jag glad över att jag inte visste. Hade jag vetat redan då att det var juridik jag ville läsa så hade jag förmodligen aldrig börjat på Marina, och jag ångrar verkligen inte valet av gymnasium. 

Bästa minnet från Marina:  Jag måste nog säga seglingarna! En så unik upplevelse att få vara iväg och segla flera veckor med sin klass.

Framtidsdrömmar:  Just nu har jag ingen tydlig framtidsplan, men mitt mål är att ta examen och hitta ett jobb inom juridik som passar mig. 

Hanna Essebro MBV18

Bor: Åkersberga

Gör idag:  Jag jobbar som däcksman på ett passagerarfartyg som heter Emelie.

Gjort sedan studenten:  Efter studenten har jag för det mesta jobbat ombord på Emelie. Ett par veckor efter studenten åkte jag till Idskär med ett gäng elever och tillsammans var vi ledare på det läger som Marina läroverket håller i. Men i det stora hela har jag bara jobbat på Emelie.

Bästa minnet från Marina:  Det bästa minnena från Marina är alla utflykter vi gjorde, Älvaseglingarna framförallt men även de andra lite mindre resor och utflykter vi gjorde som resan till Fågelsundet, eller de resor vi gjorde med Petsamo och Viksten. Dessa resor gjorde att vi som klass blev så otroligt tighta, vi var en väldigt tight klass redan från början men vi blev bara tightare och tightare med åren.

Framtidsdrömmar:  Jag tycker om mitt jobb på Emelie jättemycket och är kvar här minst till sommaren, men med ett uppehåll i vinter då jag ska åka ner till Älva som då är på Kanarieöarna och jobba där i två månader. Efter det är jag tillbaka på Emelie och sedan får vi se vad som händer. Trivs väldigt bra på vattnet och att jobba med människor. Förhoppningsvis blir jag kvar inom sjöfarten eller jobbar med människor på ett eller annat sätt.

Amalia Sundman Mb11b (MBV11)

Bor: Stockholm

Gör idag: Befälhavare på Rederi Ballerina

Gjort sedan studenten: Pluggade YH Skärgårdskapten direkt efter studenten och har sedan jobbat till sjöss bl.a. på Älva och Göta kanalbåtarna.

Bästa minne från skolan: Säkerhetskursen på Åland då vi fick släcka bänder och livrädda i pool med stormsimulator och alla äventyr vi fick göra som den första MBV-klassen med bara 3 personer.

Framtidsdrömmar: Vill gärna jobba som båtsman eller ombord på någon av arbetsbåtarna på Sjöfartsverket.

Matilda Jarl Mb17a

Bor:  För tillfället i Vaxholm, men i december flyttar jag till Härjedalen.

Gör idag: Jobbar på ett café och bageri i Enebyberg, men har precis sagt upp mig för att göra en säsong, minst ;) på en restaurang i Tänndalen, Funäsdalen.

Gjort sedan studenten:  Sommaren 2020 blev en underbar sommar med en massa skoj i och med att jag inte fick några jobb eller de jobb jag hade blev tyvärr inställda pga Corona. Lyckades sen få ett heltidsjobb på ett café i augusti 2020 och har jobbat där i strax över ett år nu. Men nu är det nya äventyr som väntar!

Bästa minnet från skolan: Första seglingen från Stocksunds hamn till Portsmouth, England. Alla kvällar vi satt och spelade kort, morgnar i byssan när man var något otroligt sjösjuk och dörren inte gick upp, de underbara temamiddagarna och såklart alla de platser vi fick se på vägen som jag nog annars aldrig fått uppleva! 

Framtidsdrömmar:  Jag ska säsonga nu, sen får vi se om jag börjar plugga nästa år. Om jag gör det blir det på Uppsala Universitet med inriktning lärare för gymnasieelever i engelska och biologi. Vem vet, jag kanske kommer tillbaka till Marina, men som lärare ??? 

Teodor Lundgren MB15b

Bor: Kalmar

Gör idag: Studerar mitt tredje år på Sjökaptensprogrammet vid Sjöfartshögskolan i Kalmar.

Gjort sedan studenten: Har säsongsarbetat på lite olika fartyg i Stockholm och Linköping som däcksman. Den primära sysselsättningen har dock varit min utbildning vid Sjökaptensprogrammet i Kalmar, vilket växlat mellan att sitta vid skolbänken simulatorer av olika slag, men även vakna upp på ett fartyg någonstans i världen med horisont vart du än tittar.

Bästa minne från skolan: Det är utan tvekan seglingen i trean där vädret var emot oss så att planeringen föll sönder och samman. Hela klassen fick se späckhuggare vilket kändes som en upprättelse för motgångarna under seglingen. Motgångarna svetsade ihop klassen och besättningen nåt otroligt. Detta märktes på att flera i besättningen samt många i klassen grät när det var dags att åka hem, vilket är en bild som svetsat sig fast hos mig. Kommer aldrig glömma den seglingen, inte på grund av motgångarna, utan på grund av de bra saker de förde med sig. Den resan faller in under kategorin "det gick som det gick och inte som det skulle" och det kunde inte blivit bättre. 

Framtidsdrömmar: Att kunna livnära mig på heltid genom att segla segelfartyg. Vem vill inte ha möjligheten att utföra sin största hobby på arbetstid.

Sara Roosvall MBV14

Bor:  Höganäs, Skåne

Gör idag: Studerar marina vetenskaper 4:e terminen på GU och jagar vågor året om.

Har gjort sedan studenten: Tog en sabbatstermin på hösten efter studenten 2017 och jobbade längre på mitt sommarjobb i Biarritz med surf. Sedan utökade jag mina timmar på klättercentret telefonplan och började även jobba i receptionen/cafét/butiken utöver klättercoach på skola och klätterinstruktör. Saknade sen att plugga och ville komma in på Marina Vetenskaper så jag började plugga behörighetskurserna på komvux vid sidan av jobbet.

Bästa minnet från skolan: Älvaseglingarna definitivt! Bara att få vara ute på öppet hav, se arter som vi inte har i Sverige och jaa allt med seglingen och studierna på båten.

Framtidsdrömmar: Marinbiolog! Alternativt forska, marin/natur film och foto invävt med marine conservation (marint bevarande), miljövård m.m. och upptäcka mer om havet.

Fredrik Karlsson Mb13b

Bor:  Gdansk, Polen / Stockholm

Gör idag: Läkarstudent

Har gjort sedan studenten: Jobbade som verksamhetsansvarig på Ung Omsorg Sverige under ett år där jag ansvarade för verksamheten i Stockholmsregionen och projektledde uppstarter av ny verksamhet runt om i Sverige. Hösten 2017 påbörjade jag mina studier på läkarprogrammet i Gdansk, där jag tar examen våren 2023. Under utbildningen har jag jobbat som undersköterska på diverse kliniker inom region Stockholm, främst inom geriatrik.

Bästa minnet från skolan: Helt klart seglingarna. Det förde verkligen klassen nämare varandra och ligger som grund för många livslånga vänskapsrelationer jag tar med mig från klassen! En sak jag saknar idag är den fantastiska elev-lärarrelationen som finns på skolan.

Framtidsdrömmar: Specialisera mig inom nefrologi samt geriatrik och förhoppningsvis kunna vara delaktig i att kunna utveckla och förbättra äldrevården.

Noah Sandgren MB16b

Bor:  Södermalm, Stockholm

Gör idag:  Studerar till civilingenjör inom energi och miljö på KTH, är även head of sustainability på THS Future. Studerar andra året på KTH och första året på företagsekonomiprogrammet på Stockholms universitet. 

Har gjort sedan studenten:  Reste runt världen under sommaren och började sedan plugga till hösten.

Bästa minnet från skolan:  När vi såg delfiner i mareld mitt i natten under seglingen i trean.

Framtidsdrömmar:  Vill efter min tid på KTH jobba och accelerera världens övergång till ett förnyelsebart energisystem.

 

Något jag vill tillägga är att Marina läroverket förbereder en väldigt bra för universitetsstudier, huvudsakligen tack vare Jan och hur han tränade oss i ett vetenskapligt skrivsätt. Jag har på KTH märkt från olika rapportskrivningar osv hur de flesta kommer från gymnasiet helt utan denna kunskap.

Julia Olausson MB08a

Bor:  Göteborg

Gör idag:  Arbetar som Loading master i Göteborgs energihamn

Har gjort sedan studenten:  Efter studenten började jag jobba som skeppare på segelyachter runtomkring Medelhavet och Karibien. Jag resten även ett varv runt jorden och hade några olika jobb under ett år innan jag flyttade till Västkusten för att läsa till sjökapten på Chalmers. Tog examen 2017 och har sedan dess jobbat med tankfartyg, raffinaderiverksamhet och sjöfart från landsidan.

Bästa minnet från skolan:  Att jag träffade mina bästa vänner på marina såklart! Men även att relationen mellan lärare och elever var så otroligt bra och jag fick chansen att växa till den jag ville bli under de tre åren. Inte minst minns jag seglingen över Atlanten och känslan att efter tre veckor till sjöss äntligen få hoppa i från Älvas peke och bada utanför Barbados. Alla marinbiologiexkursioner på öar i Västindien, ja listan är lång ...

Framtidsdrömmar:  Åka puder i Japan

Ylwali Häggblad MB16b

Bor:  Åkersberga

Gör idag:  Arbetar som stridsbåtsförare på amfibieregmentet

Har gjort sen studenten:  Direkt efter studenten tog jag ledigt över sommaren för att sedan i slutet av juli 2019 rycka in och göra värnplikten som stridsbåtsförare på amfibieregementet. Efter 11 månader av många lärdomar och nya erfarenheter tog jag anställning inom försvarsmakten. Nu jobbar jag på amfibieregementet och utbildar mig till båtchef.

Bästa minnet från skolan:  Finns många minnen från skolan, men som många andra är seglingarna något speciellt. Vår andra segling blev lite inplanerad under gång och vi fick se öar vi egentligen inte skulle åka till, vilket var roligt. Att få göra något som seglingarna med skolan är något utöver det vanliga. Inte särskilt många kan säga att de fått se så mycket tack vare sin gymnasieskola.

Framtidsdrömmar:  Min största framtidsdröm just nu är att fortsätta jobba inom försvarsmakten. Utbilda mig till sergeant inom nautik och få köra lite större båtar.

Linn Linus MB08a

Bor:  Perth, Australien

Gör idag: Projektingenjör på Subsea 7 Australien (olja- och gassektorn).

Har gjort sen studenten:  Byggingenjörsexamen på KTH, jobbat som projektingenjör på Slussenprojektet, anställd på Skanska Stora Projekt. Finalist av WSP Internationella traineeprogram 2018. Förbereder ett stort jobb i Melbourne just nu där vi har borrat efter gas och pipelines ska installeras på havsbotten. Kommer att spendera ca 2 månader på en oljeplattform/oljefartyg i början av 2021 - det kommer att bli riktigt spännande!

Bästa minnet från skolan:  Seglingen över Atlanten och alla fantastiska upplevelser och vänner jag fick under min tid på Marina läroverket. Ingen tvekan om att vi kommer vara vänner livet ut! Jag hade aldrig varit där jag är idag i min karriär om jag inte hade gått på Marina läroverket.

Framtidsdrömmar:  Energieffektivisering och utveckla klimatsmarta lösningar inom olja- och gassektorn och att bli en av dom bästa ingenjörerna i världen. The more challenging the more exciting!

Pontus Sunnanstaf MB15a

Bor:  Stocksund

Gör idag:  Idag studerar jag nationalekonomi vid Uppsala Universitet och planerar att ta en kandidat. Vid sidan av detta medverkar jag i driften av ett litet progressivt rederi i Stockholm. Vi har konverterat vårat fartyg till elektrisk drift. Projektet fick mig att intressera mig för sjöfartsbranschens utveckling mot högre effektivitet och mindre utsläpp. Vi har arbetat mot en marinteknisk elfirma med hög kompetens inom området och det är via denna som jag ritar på att konvertera olika båtar och har kontakt med kunder för omfattande projekt i deras fartyg. 

Har gjort sen studenten:  Då praktiserade jag på Älva i några månader. Sedermera arbetade jag som matros ombord och fick mycket glädje av våra inspirerande och smarta elever.

Bästa minnet från skolan:  Det är alla de gånger när kapten på Älva slår av maskinen och vi glider genom vattnet mot nya mål med enbart vindens kraft. 

Framtidsdrömmar:  Ser mig själv vara en del av den kraftiga miljöinriktade progression som satts igång, då främst inom området sjöfart.

Veronica Westman MB16b

Bor:  Stockholm

Gör idag:  Pluggar till skärgårdskapten på skolans YH-utbildning

Har gjort sen studenten:  Jobbat en sväng i vintras på Älva, mellan Spaniens fastland, Marocko och Kanarieöarna. Sen har jag jobbat på PostNord en sväng, innan jag började plugga igen. 

Bästa minnet från skolan:  När klassen var på Älva mitt ute på Atlanten och såg delfiner hoppa i marelden, samtidigt som det var en stjärnklar himmel ovanför oss. Det såg helt magiskt ut! Sen när vi stannade mitt på Atlanten för en badpaus när vattnet var helt spegelblankt. 

Framtidsdrömmar:  Jobba på Kustbevakningen eller jobba inom flottan, försvarsmakten. Och att upptäcka världen och segla jorden runt. 

Kitty Jansson MB14b

Bor:  Lofoten, Norge / Italien

Gör idag:  Studerar Environmental Science (Miljövetenskap) på distans, andra året. 

Har gjort sen studenten:  Jag utbildade mig som kajakguide och instruktör nära Reine, Lofoten i Norge. Jobbar där på somrarna och resten av årstiderna spenderar jag i de italienska alperna för att få åka så mycket skidor som möjligt och njuta av deras fantastiska mat och natur. Distansstudier var en grej redan innan Covid-19 utbröt och ger en möjligheten att studera till något man brinner för och göra det man älskar på samma gång.

Bästa minnet från skolan:  Jag tänker ofta tillbaka på gymnasiet som flera av de bästa minnena jag har. En utbildning där du inte bara får lära dig teoretiskt utan också att praktiskt få vara ute och se allt man lär sig om. Det ger ett så mycket starkare intryck än att bara läsa i böcker. 

Framtidsdrömmar:  Fortsätta min utbildning och få chansen att arbeta med att bevara klimatet och den natur jag har så mycket glädje av idag. 

Axel Eklund MB16b

Bor: Linköping

Gör idag: Pluggar affärsjuridik på Linköpings universitet. 

Har gjort sedan studenten: Säsongat i fjällen, rest och jobbat.

Bästa minnet från skolan: Båda seglingarna med Älva såklart! Framförallt när vi såg delfiner i mareld under vår segling runt Kanarieöarna. 

Framtidsdrömmar: Jag drömmer om att arbeta som bolagsjurist och ha ett eget företag inom skatterådgivning. Jag vill även jobba ideellt med juridisk rådgivning.

Caroline Janrik Mb14a

Bo:  Just nu i Göteborg.
Gör idag: Pluggar till sjöbefäl klass 7 på Chalmers.
Har gjort sedan studenten:  Då har jag arbetat med er! På Älva och båtarna i Stocksund - vilket underbart jobb! Varierande och roligt att få vara med och göra andra elevers gymnasietid lika bra som jag hade det! Nu pluggar jag på Chalmers för att lära mig mer om att jobba på sjön.
Bästa minnet från skolan:  Älvaseglingarna och när vi fick vara ledare på skärgårdslägret på sommarloven. Från gymnasietiden har jag väldigt många bra vänner som jag fortfarande umgås med dagligen. Vi är fem personer från klassen som läser på Sjösektionen här.
Framtidens drömmar:  Är att jobba på olika båtar och få uppleva allt som finns att erbjuda på havet.

Christoffer Hagren Mb11b

Bor: Jönköping
Gör idag: Studerar sista året på Jönköping University. Utbildningen jag läser heter Industriell organisation och ekonomi: Logistik och ledning.
Har gjort sedan studenten: Jag har gjort tre säsonger i svenska fjällen, testat på att jobba inom många olika branscher innan jag kände att det var dags att plugga vidare. Har även rest till både varma och kalla platser där jag fått uppleva många olika kulturer.
Bästa minnet från skolan: Det måste vara seglingarna med Älva. De seglingarna förberedde mig för de utmaningar jag mött senare i livet. Att vara sjösjuk och ändå klara av att studera och göra sysslorna ombord gör att man litar på sig själv och får ett starkt självförtroende!
Framtidsdrömmar: Jag drömmer om att jobba med verksamhetsutveckling och förändringsledning. Båda de områdena handlar om att förstå människor och få deras olikheter att fungera med varandra, vilket jag tycker är ett otroligt roligt ämne!

Paulina Westerberg Mb13b

Bor: Haag, Nederländerna
Gör idag: Studerar en BA i International Studies med inriktning Europa på Leiden University.
Har gjort sedan studenten:  Efter studenten tog jag två sabbatsår för att plugga upp några kurser samtidigt som jag jobbade på Gateau. Jag reste även i Asien med en klasskompis i fyra månader. Efter 1,5 år flyttade jag till Nederländerna då min pojkvän är därifrån. Började sedan plugga en kandidatexamen i International Studies i Haag och är nu i slutet på mitt andra år.
Bästa minnet från skolan: Definitivt seglingarna! Det är ofta jag tänker på de fantastiska resorna vi fick uppleva tillsammans med hela klassen. Man fick se sina vänner på ett mer avslappnat vis och vi blev som en stor familj. Alla hjälptes åt för att finnas där för en när man var tusentals mil hemifrån. Ett minne jag sent kommer glömma var när jag stod nattvakt mitt ute på Atlanten under en stjärnhimmel och plötsligt såg delfiner simma i mareld bredvid Älva. Det var helt fantastiskt!
Framtidsdrömmar: Att arbeta i Europaparlamentet, Europeiska rådet eller en NGO i Europa.

Alexander Stockhaus Mb13a

Bor:  I Stockholm.
Gör idag:  Skriver examensarbete för min kandidat i marinbiologi.
Har gjort sedan studenten:  Terminen efter jag tog studenten flyttade jag till Uppsala och pluggade miljövetarprogrammet i en termin, men hoppade av utbildningen då den inte passade mig. Jobbade sedan som lärare en termin och därefter började jag plugga på marinbiologiprogrammet på Stockholms universitet.
Bästa minnet från skolan:  Mitt bästa minne måste nog vara från den sista seglingen när vi hade vår egna mösspåtagning till havs och när alla gjorde hattar av gamla sjökort och hade kul på däck.
Framtidsdrömmar:  Ja målet nu är att ta min kandidat till sommaren och fortsätta med min master. Efter det siktar jag på att jobba med miljöfrågor som konsult eller liknande jobb med miljökommunikation. En annan dröm är att jobba som lärare på Marina! 

Markus Jenkinson MbV16

Bor: Södermalm, Stockholm
Gör idag: Jobbar med marknadsföring, kommunikation och inköp på en e-handel som säljer seglingsprylar. Är även med och driver flera kappseglingsprojekt.
Har gjort sedan studenten: Kört taxibåtar i Gryts skärgård, jobbat som seglingstränare, rest runt i Argentina och kappseglat massor!
Bästa minnet från skolan: När jag och en klasskompis var ute på Älvas peke opch tog ner segel i hårda vindar och höga vågor. En riktig adrenalinkick.
Framtidsdrömmar: Jobba professionellt med kappseglingsprojekt och driva eget företag.

Matilda Dagberg MB09a

Bor: Stockholm
Gör idag: Managementkonsult
Har gjort sedan studenten:  Utbildade mig till matros på ett danskt segelfartyg vid namn Georg Stage innan jag läste en kandidat i marknadsföring på Stockholms universitet. När jag var klar ville jag ut och resa så jag tog ett jobb på ett segelfartyg som heter Stad Amsterdam och seglade i bl.a. Karibien och Medelhavet i 1,5 år innan jag hoppade på masterstudier. Jag valde att lästa på Hult International Business School i London, Boston och San Fransicso när jag tog en dual master i international business och disruptive innovation.
Bästa minnet från skolan: När vi besökte en annan skola i Marocko och eleverna tog oss på utflykt. Vi red bland annat på kameler.
Framtidsdrömmar:  Just nu vill jag utvecklas i mitt jobb och drömmer om att resa och hälsa på mina vänner internationellt.

Linda Stenbäck Mb04a

Bor: Solna
Gör idag: Lärare på Marina läroverket där jag bl.a. undervisar i marinbiologi, biologi, naturkunskap och naturbruk.
Har gjort sedan studenten: Efter studenten började jag plugga maringeologi på Stockholms universitet. Efter en kurs insåg jag att jag behövde ta en paus från studierna och valde att i stället jobba i något år. När jag sedan var redo att återuppta studierna började jag läsa marinbiologi. Jag blev helt fast och läste både en kandidat- och magisterexamen i marinbiologi (5 år på Stockholms universitet). Det roligaste med marinbiologi var att berätta om det, vilket fick mig att inse att jag borde bli lärare. Jag kom tillbaka till "mina rötter" och började jobba som lärare på Marina läroverket, samtidigt som jag läste till min lärarbehörighet.
Bästa minnet från skolan: Seglingarna, alla kompisar och den härliga miljön att plugga i.
Framtidsdrömmar: Att få fler elever att lära sig om haven och inse vilken fantastisk miljö det är och att det är viktigt att värna om den.

Klara Lindström Mb13b

Bor: Townsville, Australien
Gör idag: Pluggar till marinbiolog på James Cook University i Australien.
Har gjort sedan studenten: Jag visste redan i 3:an på gymnasiet att jag ville plugga marinbiologi på James Cook University, men först ville jag ta det lugnt ett år så jag jobbade som servitris på Cedergrenska Tornet och Grand Escalier. Nu är jag inne på mitt tredje år av kandidatexamen och gör ett forskningsprojekt där jag tittar på diversiteten av koraller.
Bästa minnet från skolan: Allt! Det var verkligen den perfekta skolan för mig med små klasser och massor med praktik. Seglingarna var så roliga och häftiga och jag lärde mig massor med olika saker som jag har användning för idag.
Framtidsdrömmar: Göra en PhD, bli forskare och rädda korallreven

Cornelia Andersson Mb14a

Bor: Just nu i Linköping
Gör idag: Är inne på mitt andra år på civilekonomprogrammet samt har precis påbörjat ett deltidsjobb på rekryteringsföretaget Studentwork.
Har gjort sedan studenten: Tog ett välförtjänt sabbatsår då jag reste den klassiska rutten Thailand, Australien och Nya Zeeland - för att sen komma hem till fina HP-studier.
Bästa minnet från skolan: Mitt bästa minne från Marina läroverket är absolut gemenskapen mellan både elever och lärare och vaktmästare. Att på hemmaplan äta hemmagjord fika i Byssan och chilla med fritidsledaren Camilla, men att sedan till sjöss avbryta marinbiologin med läraren Linda för att se delfiner hoppa utanför fönstret i klassrummet. Det är få saker som jag nu i efterhand uppskattar så mycket som mina år på Marina läroverket.
Framtidsdrömmar: Att i framtiden arbeta inom ett yrke där jag aldrig slutar lära mig mer. Jag kommer arbeta i en atmosfär med människor som kommer stödja, motivera och driva varandra till att jobba och må bra. Det är många fina saker jag tar med mig från skolan - att ha kul, men framförallt att må bra.

Kristin Richter Mb11b

Bor: Uppsala
Gör idag: Pluggar till en kandidatexamen i Politicies på Uppsala universitet.
Har gjort sedan studenten: Rest, jobbat och studerat.
Bästa minnet från skolan: Nattvakten på Älva med Sören (befälhavaren) som berättade om stjärnorna, OCH när vi simmade med en sköldpadda vid sköldpaddskusten.
Framtidsdrömmar: Jobba med hållbar utveckling och naturvård

Oscar Malmborg Mb13b

Bor: Stockholm
Gör idag: Läser en master i landskapsekologi på Stockholms universitet.
Har gjort sedan studenten: Kastade in mig på en kandidatutbildning i BioGeo-vetenskap, en väldigt bred naturvetenskaplig utbildning som tagit mig på fältresor i Sverige. Fastnade för ekologi och hur man kan studera detta i rum och tid med s.k. GIS-program i dator. Fortsatte med en master i landskapsekologi och planerar att skriva min masteruppsats om ekologi i marina "landskap". Studieupphåll? Vad är det? På sidan om pluggandet har jag bollat lite café- och restaurangjobb och seglat med Briggen Tre Kronor.
Bästa minnet från skolan: Långseglingarna med Älva och den fantastiska gemenskapen med klassen kommer alltid vara guldklimpar i mina ögon. Detta samt alla marinbiologistudier i fält är det som till stor del styrt mitt val av vidareutbildning.
Framtidsdrömmar: Att arbeta med och bli proffs på det som intresserar mig; ekologi och marina miljöer. Allra helst med en del tid i fält!

Mattias Appel Mb03

Bor:  Vendelsö, Stockholm

Gör idag: HR-specialist i Försvarsmakten.

Har gjort sedan studenten: Gjorde lumpen som attackdykare och jobbade sedan kvar i Försvarsmakten som attackdykare, både som soldat och officer. Pluggade sedan vidare till personalvetare på Stockholms universitet. Har jobbat som konsultchef på den privata arbetsmarknaden och jobbar idag som HR-specialist på Försvarsmaktens HR centrum.

Bästa minnet från skolan: Förutom att hela skoltiden var ett bra minne med den familjära känslan, inspirerande lokaler, bra lärare och mat samt andra små studieresor så är nog det bästa minnet överfarten mellan Azorerna och Frankrike på långseglingen i trean.

Framtidsdrömmar: Springa loppet Ultra trail Mount Blanc.

Emma Bernell Mb10a

Bor:  I Uppsala.
Gör idag: 1 år kvar till läkarexamen i Uppsala.
Har gjort sedan studenten: Efter studenten fick jag jobb som charterskeppare i Kroatien tack vare mitt fartygbefäl VIII. I Kroatien har jag skeppat 40-55 ft segelbåtar med gäster från hela världen. Som pricken över i:et var jag en av de tre i en besättning på en transport av en 50 ft segelbåt från Sverige till Karibien innan jag flyttade till Uppsala för att börja på universitetet.
Bästa minnet från skolan: Seglingarna! Att vika segel på peket med delfiner som hoppar under nätet, bara några meter rakt under en.
Framtidsdrömmar: Skaffa egen segelbåt och segla den till Franska Polynesien i Stilla havet. Eller jobba som läkare/besättning på en privat lyxyacht!

Oskar Nygren Mb15a

Bor:  Sollentuna
Gör idag: Är just nu ute i Sydostasien och backpackar. Varit borta sedan i början av januari och åker hem runt slutet av maj!
Har gjort sedan studenten: Jobbat som däcksman inom skärgårdstrafiken i Stavsnäs samt varit servitör på Teaterskeppet.
Bästa minnet från skolan: Oj! Den är lite svår men måste nog säga seglingen i trean. Att få segla runt bland Kanarieöarna samtidigt som man pluggar kändes overkligt. Stämningen i klassen blev så mycket bättre och detta är någonting man kommer minnas resten av sitt liv.
Framtidsdrömmar: Sökt in till sjöingenjörsprogrammet på Chalmers i Göteborg till hösten.

Alice Rosenfeldt Mb10a

Bor: Uppsala

Gör idag: Studerar till jurist vid Uppsala Universitet och planerar att vara klar sommaren 2021

Har gjort sedan studenten: Efter studenten reste jag jorden runt (i princip) och jobbade som dykinstruktör under vintrarna, och kom tillbaka till Sverige på somrarna och vikarierade som djurvårdare på Skansen Akvariet.

Bästa minnet från skolan: Skolseglatserna i all ära men jag har bara varma minnen från min klass. VI hade roligt hela tiden flera av oss ses fortfarande några gånger om året och har lika roligt då som när vi pluggade tillsammans.

Framtidsdrömmar: Planen är att fortsätta resa, förhoppningsvis rädda världens som miljöjurist en vacker dag.

Patrik Andersson MB09a

Bor: Tyresö

Gör idag: Studerar sista året på en miljömaster på Stockholms Universitet.

Har gjort sedan studenten:  Jobbat, rest och pluggat.

Bästa minnet från skolan: : Seglingen.

Framtidsdrömmar: Ett stimulerande jobb som konsult inom miljösektorn.

Klicka på en bild för att starta referensgalleriet

Backa
Nästa
Tipsa en kompis om den här utbildningen!

Aktuellt

Skolstart HT23

År 1 kl 9.00 17 aug År 2 + 3 kl 10.00 21 aug