UF på Marina Läroverket – ett roligt och intensivt år!

Funderar du på att starta eget?

Allt fler unga startar företag, under 2020 ökade nyföretagandet bland unga mellan 18 och 25 år med 29% jämfört med året innan visar en undersökning från Visma. En spännande utveckling!
På Marina Läroverket kan du få testa att starta företag på riktigt. Det tycker både eleverna och vi är fantastiskt roligt och mycket lärorikt. Tre program på skolan erbjuder i dagsläget denna möjlighet med lite olika inriktning och fokus.
Här kan du läsa hur kursen är upplagd på de olika programmen och besöka några av de UF-företag som är aktiva på skolan just nu.
Till största delen baserar vi kursen på Ung Företagsamhet - UF https://ungforetagsamhet.se/

2a årets affärsplan 


Vi har också samarbeten med lokala företagsnätverk som Rotary och Företagarna i Danderyd.
Många av UF-företagen brukar tävla i olika kategorier i UF och har plockat hem flera välförtjänta pris.
2020 tog t.ex. Xantus Sweden UF hem 2:a priset i Bästa Affärsplan i Stockholm och tog också hem priset som bästa entreprenörsföretag i Danderyd. Du kan se deras pitch här:  

https://www.foretagarna.se/nyheter/stockholms-lan/2021/april/var-med-och-rosta-fram-arets-basta-uf-foretag-i-danderyd/

 årets hantverkare 2019 

Ekonomiprogrammet - Företagande och Entreprenörskap

Som ekonomielev gör man sitt UF-år i årskurs tre. Det blir en naturlig följd efter två års studier i företagsekonomi. Kursen är Företagande & Entreprenörskap 100p men vi integrerar också UF i kursen Marknadsföring, Affärsjuridik och även Svenska 3 till viss del. På så sätt färgar UF-företagandet hela det sista året och fler av lärarna blir involverade. Ett intensivt och roligt år där kunskap omsätts till praktik.
Fokus ligger på företagandets olika delmoment och faser i kombination med projektledning och ledarskap.

UF-året startar redan på vårterminen i 2:an då vi sätter grupperna och kick-startar innovationsprocessen inför den officiella starten i augusti. Grupperna sätts t.ex. utifrån ledarskapsverktyget Belbin för att säkerställa dynamiska grupper utifrån personliga förmågor. Direkt vid terminsstart i 3:an åker alla UF-företag ut till vår ö Idskär för att under två intensiva dagar stöta och blöta affärsidéer och planera det kommande året. UF-företagen kan under året delta på olika mässor som t.ex. Båtmässan och marknader och finns även med på våra öppna hus.

 

Samhällsprogrammet – Ledarskap & Organisation

Samhällseleverna gör sitt UF-år under årskurs två på kursen Entreprenörskap 100p.
Eftersom företagsekonomi inte ingår på samhällsprogrammet ingår grundläggande företagsekonomi som bokföring och marknadsföring. Med anledning av programmets profil får ledarskap och grupprocess också extra fokus.
Grupperna sätts t.ex. utifrån ledarskapsverktyget Belbin för att säkerställa dynamiska grupper utifrån personliga förmågor.
Även samhällseleverna inleder sitt UF-år med två intensiva kick-off dagar på vår ö Idskär för att formulera framgångsrika affärsidéer och gnugga gruppdynamiken.
I övrigt följer samhällseleverna UF-årets indelning i Starta – Driva - Avveckla och har samma möjligheter att delta på mässor och marknader som ekonomieleverna.

 

Marinbiologi Vatten & Miljö

Marinbiologi Vatten & Miljö-eleverna gör sitt UF år under årskurs 3 och inom kursen Entreprenörskap & Företagande 100p. De har sedan tidigare gjort kursen Entreprenörskap 100 som gett dem grundläggande kunskaper de har nytta av i sitt UF-företagande.
Företagande är en naturlig del av ett ev framtida arbete som naturguide och UF-året ger därför många värdefulla erfarenheter inför arbetslivet.
Även Marinbiologi Vatten & Miljö-eleverna följer UF-årets indelning i Starta – Driva - Avveckla och har samma möjligheter att delta på mässor och marknader som ekonomi- och samhällseleverna.
Att delta på Båtmässan är såklart en extra intressant möjlighet för dem.

 För att läsa mer om några av våra elevers UF-företag, klicka i menyn till höger. Alternativt klicka på en av länkarna här:

Aktuellt

Skolstart HT23

År 1 kl 9.00 17 aug År 2 + 3 kl 10.00 21 aug