2017 Skärgårdsläger

Fredag den 6 juli och lördag den 8 juli - Idskär

Så kom vi till slut till slutet. 10 dagar går fortare än man tror...när man har roligt. Vi avslutade som traditionen lär med skattjakt och regatta. Många glada skratt och ett och annat mer eller mindre ofrivilligt dopp hör till.
Fram på kvällen blev det lite lekar och sist men inte minst skräckfilm följt av en SPÖK-vandring på grannön. 

Så va det så dags att hämta föräldrarna. Nästan 100 föräldrar, syskon och andra släktingar kom till Idskär idag för att vara med på avslutningen.

Vi vill bara tacka alla underbara ungdomar för att vi fått ha er här och alla föräldrar för att vi fick låna dom. Vi hoppas såklart vi ses igen, kanske som elever på gymnasiet :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fredag den 6 juli - Belle Amie

Efter nattens fyrnavigering vaknade vi idag upp till fint sommarväder på Kyrkogårdsön. Eftersom vi körde båt sent inatt var en sovmorgon på sin plats och frukosten senarelades och förvandlades till brunch.  Ön ligger i norra skärgården, i farleden upp mot Furusund, och namnet härstammar från den Kolerakyrkogård som finns på ön sen lång tid tillbaka. Under början av 1900-talet tillhörde ön militären och ett ”osynligt” fort är byggt på ön och är idag ett museum. Efter brunch, städning och bad samlades vi för att göra ett studiebesök nere i Siaröfortet som det heter, fortet är insprängt i berget för att inte synas och består av gångar och bergrum. Efter en timme nere i det svala och fuktiga berget var det dags att gå ut i solen igen, och öns kiosk fick besök av våra 17 glada glass- och fikasugna ungdomar.

På eftermiddagen kastade vi loss för sista gången för årets skärgårdsläger och siktade mot lägerön Idskär igen. Det märks att det är semestertider med mycket båtar ute, och vi navigerade oss fram mellan segelbåtar, motorbåtar, skärgårdsbåtar och större färjor. Det är kul att se hur duktiga alla blivit på att navigera, styra och hålla utkik. När lägret startade var det stundtals brottningsmatch med rodret för att få Belle Amie dit de ville, men nu går det som en dans. Kombinationen av teoretiska genomgångar och mycket praktisk navigering under lägerdagarna har gjort att den osäkra känslan sakta suddats ut och jag är imponerad av hur duktiga, säkra och säkra alla blivit på att hantera Belle Amie.

Förtöjda på Idskär var det dags att skriva prov i Förarbevis, och äta middag tillsammans med den andra gruppen som huserat på Idskär sista dagarna. Ledarna har planerat olika aktiviteter för kvällen, innan det är dags att krypa till kojs för att ladda om för familjedagen imorn. Det är kul att se hur bra ungdomarna trivs, och även om de säger att de inte vill åka hem är jag säker på att alla saknar sina familjer och ser fram emot att träffa er imorn.

 

 

 

 

Torsdag den 6 juli - Idskär

Den här dagen kommer vi leva länge på.
Utflykt till Stora Alskär utanför Sandhamn. Sol och bad följt av lite sälsafari. Strålande sol hela dagen. En ganska schysst dag helt enkelt. Bilderna får tala sitt eget språk. Torsdag den 6 juli - Belle Amie

Idag har vi inte haft samma upplägg som tidigare dagar ombord. Efter frukost och den dagliga morgonstädningen kastade vi inte loss utan stannade kvar förtöjda i naturhamnen Träskö Storö. Förmiddagen ägnades åt lektion, Krister pratade säkerhet ombord på båtar varvat med repetition av navigation och sjömanskap. Innan lunch jobbade vi med övningsfrågor inför morgondagens prov i Förarbevis, men även tid för kortspel, fiske och bad hanns med. Även en räddningsaktion för att hämta en fotboll som hamnat i vattnet och drivit lite väl långt från båten. 

Sommarvädret har visat sig från sin bästa sida idag, och eftermiddagen spenderades uteslutande på däck med övningsfrågor i navigation blandat med bad. Ytterligare en repetitionslektion med Pontus hanns med innan huvudet behövde en paus och Zarah samlade alla för fördäck för en mer praktisk aktivitet. Tjärmärling och andra snören i olika färg plockades fram och makraméarmband började knytas. Makraméknytning är en tradition som sjömän gjort ända sen 1800-talet, och är en teknik där knopar görs för att skapa olika mönster. Snabbt lärde sig alla tekniken och armband producerades på löpande band, ett uppskattat pyssel bland våra ungdomar ombord.

Efter en god middag närmade sig tid för att kasta loss och navigera vidare i vår skärgård. Innan dess samlades vi i salongen och gick igenom hur navigation görs med hjälp av fyrar och andra lysande sjömärken. Vi kastade loss och styrde med säker hand mot norra Kanholmsfjärden och inledde kvällsnavigering i den fyrbelysta farleden in mot Vaxholm. I skrivande stund har vi passerat Sollenkroka, Grinda och siktar snart Saxarfjärden. Vi letar fyrar, styr i dess vita sken och diskuterar antal blick och fyrkaraktärer. Vi kommer så småningom förtöja på Kyrkogårdsön norr om Ljusterö, men det blir inte förrän ca kl 01 inatt. Till dess njuter vi av en stilla kväll i världens vackraste skärgård.

Somriga hälsningar från Belle Amie och kapten Marcus


Onsdag den 5 juli - Idskär

Idag har vi siktat på långsegling. Sol och bra vind så vi satsade på nytt på Fågeludde. Tro det eller ej men visst dyker det upp ett lite åskmoln som passerar just över oss .

Nåja skam den som ger sig. Seglingen gick verkligen superbra och våra ungdomar är jätteduktiga. I morgon siktar vi utåt med våra motorbåtar och håller tummarna för att vi kan stranda på Alskär utanför Sandhamn. 


Onsdag den 5 juli - Belle Amie

Dagen började på Utö, förtöjda på två dykdalber 20 meter från land. Morgonen bjöd på värme och solsken vilket gjorde att ett morgondopp var inbjudande och eleverna passade på att bada och tvätta sig. Efter badet gjorde vi oss raskt klara för att segla vidare för dagens etapp var ganska lång, cirka 40 nautiska mil, och vi ville ha god tid för seglingen.Efter vi lagt ut från Utös hamn och tagit oss genom hamnens smala led tog första vaktlaget över och navigerade Belle Amie norrut. Alla tre vaktlag har delat på att navigera och styra genom skärgården. Våra elever har blivit väldigt duktiga navigatörer nu så raka vägen är för lätt och vi får avvika från den självklara rutten och ge oss in i lite mer svårnavigerade passager. Det är inte alltid givet vilket sund vi ska styra mot men efter lite diskussion inom vaktlaget klurar dom ut själva vad som är rätt.Under dagens segling hann vi även med en lektion i navigation. Alla samlades i salongen och Kapten Marcus höll i lektionen. Bland annat tittade dom på vilka olika symboler som finns i sjökortet och vad dessa betyder. Efter lektionen valde många att studera vidare lite på egen hand med böckerna.

Framme i fladen vid Träskö-Storö såg vi att en annan båt hade hunnit före oss till den platsen vi planerat att förtöja på. En brant fin klippa med bra djup där vi normalt kan förtöja sidan av fartyget mot. Vi blev tvungna att hitta en annan lösning. Marcus tog då fram en gammal bild han minns han sett tidigare. Ett foto på några skutor förtöjda mot en bergssida som också finns på Träskö-Storö fladen. Vi studerade fotot tillsammans och lyckades lista ut var platsen låg. Försiktigt smög vi in med Belle Amie mot klipporna och eleverna stod längs relingen och spanade i vattnet efter stenar och grund med varsin fender eller bildäck i hand beredda att fendra av. Väl inne vid klipporna såg vi att det var bråddjupt och vi kunde förtöja.

Nu är det kväll och vi har ätit middag och många har badat igen, några har varit på upptäcktsfärd runt ön. Det som nu väntar är tandborstning och Pontus högläsning. Pontus högläsning om gamla och nya skutor och seglingar har blivit mycket populär. Som några elever uttryckte sig igår – ”det här är bland det mysigaste jag varit med om”.  

Tack för att vi får låna era härliga barn,Styrman Krister

5juni.JPG

5 juni2.JPG


Tisdag den 4 juli - Idskär

Idag har (som vanligt) varit en intensiv dag. 
Träning med våra segel och motorbåtar på förmiddagen. En utsökt lunch följt av lektion i navigation. Kvällen har vi ägnat åt en lite längre resa med fem rib båtar och vårt fartyg Petsamo. Middag på Träskö Storö följt av en brännbollsmatch på liv och död. I allafall för bollen som gick ett kluvet öde till mötes och gick i två delar. 

Nu säger vi god natt och laddar upp för morgondagens långsegling. 


Tisdag den 4 juli - Belle Amie

Hej på er!

Idag vaknade vi upp på ön Vindalsö, som ligger i närheten utav Sandhamn. Efter den vanliga morgonrutinen med frukost och städning så kastade vi loss och påbörjade dagen. Vi navigerade oss söderut mot Bullerö och strax utanför Bullerö satte vi segel. Vi hissade mesan, storen, focken och vår klyvare. Nästa mål var Utö. Vi hade en otroligt härlig dag med bra segling och glada ungdomar. Belle Amie gjorde en fart på 6-7 knop hela dagen. När eftermiddagen närmade sig så var det dags att bärga alla segel och navigera fram med hjälp av maskin. Väl framme vid Utö var det dags för en lite annorlunda förtöjning. Vi ligger nämligen mot 2 dykdalber utanför gästhamnen. Dykdalber är träpålar som står upp i vattnet och kan användas som pållare. När förtöjningen var klar satt 17 ungdomar i flytvästar, redo att åka ribbåten in till den efterlängtade kiosken! Nu är det godisbrist på ön!  :)  
När alla hade fått springa av sig och shoppa lite godis så var det dags för kubbtunering. Vaktlagen mötte varandra och spänningen var hög!I skrivande stund så väntar vi på att grillen ombord skall bli tillräckligt varm och då skall en fantastisk middag med grekiskt tema avnjutas!

Må så gott!Hälsningar ifrån oss ombord på Belle Amie!


Måndag den 3 juli - Idskär

Första dagen på ön för nya gänget. Förmiddagen bjöd på segling och Rib körning i solsken. Vi tränar grunder i hantering av motor och segelbåtar. Fram på eftermiddagen tilltog vinden och vi satsade på en båtresa till Fågeludde på Lidingö för sol och bad. Väl framme kände vi oss lite blåsta på konfekten då solen försvann och några envisa åskskurar drog in. Vi siktade istället på Vaxholm och kom väl fram dit ungefär lika blöta som om vi badat men vad gör väl det. Nytankade båtar inför morgonens äventyr och en sol som långsamt torkade både kläder och humör. Blev en filmkväll istället och lite vattenlek fram på kvällen. Nu börjar lugnet lägga sig och vi får lite välbehövlig vila. I morgon väntar nya äventyr. 


Måndag den 3 juli - Belle Amie

Tjing tjong styrstång alla föräldrar och anhöriga!Idag har ett nytt gäng med ungdomar mönstrat på Bellan. Gruppens stämning är på topp. Vi började dagen med frukost, väl förtöjda vid Idskär. Därefter lade vi loss med sikte mot Vindalsö. Planen var först att motorisera hela vägen men ganska snabbt uppmärksammades de goda vindförhållandena och gruppens starka entusiasm så vi satte segel vid Kanholmsfjärden. Stället bestod av Fock, Stor och Mesan satta i den ordningen med bra tempo. Framåt eftermiddagen angjorde vi den smala, gamla militärkajen på Vindalsö. Efter bara någon halvtime började det hagla och regna. Framåt 18.00 klarnade vädret up och vi drog igång grillen. Skutan Ellen seglade in och lade sig utanpå Belle Amie. Kollobarnen från Ellen fick en rundtur hos oss och vi fick kika hur de har det på sin båt. Därefter serverades middagen. 

När maten var slut och besättningen tupplurad ledde Pontus en lektion i begrepp ombord. För på en skuta är språket lite annorlunda på så sätt att varje tamp och pinal ha ett eget namn. Framåt kvällskvisten tändes fotogenlamporna i salongen. Stämningen dämpades direkt, nu var alla verkligt närvarande. Jag lästa historien om hur SXK Seglarskolas fartyg Gratitude vann Tall Ships Race 1978 med en besättning bestående av bara tjejer. Ett genombrott i skolfartygsvärlden. Efter historieförmedladet var det läggdags. Morgondagen lär bli lång och händelserik. 

/Pontus M.fl. i Belle Amies besättning


Söndag den 2 juli - Idskär

Idag har vi haft lite final med vårt första gäng. Navigationstävling på förmiddagen och seglingsregatta på eftermiddagen. Kvällen ägnade vi sedan åt IDSKÄRs speciella femkamp med båda grupperna och blandade lag. En tuff och rolig historia som avslutades med bastu och korvgrillning. Nu tar vi ny sats för andra gänget. 


Söndag den 2 juli - Belle Amie

Efter nattens fyrnavigering var en sovmorgon på sin plats. På förmiddagen bjöd vår fantastiska kock Alycia på en god brunch, innan alla fick egen tid för att upptäcka ön. Många hoppade i vattnet för ett bad i solen, gick en promenad eller fiskade. Några fina abborrar fick vi, men valde att låta de växa sig ännu större och släppte tillbaka de i sjön. Vi fick besök av skärgårdsfiskaren Rune Wikström som passade på att kolla hur fisket gick för oss på Belle Amie. Strax därefter blev vi åskådare till en vigsel där bröllopsparet valt att viga sig med just nämnda fiskare Wikström som vigselförrättare. Dessutom ville de gärna ta sina bröllopsfotografier med vårt segelfartyg Belle Amie som bakgrund, något vi gärna ställde upp med.

Efter lunch navigerade vi oss vidare i skärgården, nu med Vaxholm som mål där vi tog en kort paus för att fylla våra vattentankar och fylla på matförråden. Extra spännande blev det på vägen när vi mötte pärlbandet av segelbåtar som nyligen startat i tävlingen ÅF Offshore Race, mer känt som Gotland Runt. Hundratalsbåtar kryssade bland oss, och på ett utmärkt sätt navigerade våra lägerungdomar oss ur vägen och kunde konstatera att vita segel är vanligast, följt av svarta, gröna, röda, blå, gula, till och med segel gjorda i kolfiber.

Efter middagen kom vi tillbaka till Idskär för att inleda lägrets del 2. Ungdomarna som varit på Belle Amie flyttade in på Idskär och tvärtom. Under kvällen arrangerades en 5-kamp där lägrets båda grupper blandades, innan det var dags att krypa till kojs. Lite ovant blev det när hytten bytts ut till en stuga, och stugan till hytt. Imorgon seglar Belle Amie ut i skärgården igen, vart vi tar vägen då berättar vi i nästa logg.

 Hälsningar från Belle Amie


Lördag den 1 juli - Idskär

Dagen har ägnats åt segling med stort S.

Friska vindar och hyggligt väder gav oss möjlighet till momentträning på förmiddagen och en liten "långresa" på eftermiddagen.

Lördag den 1 juli - Belle Amie

Hej på er!

Idag vaknade vi på Belle Amie upp till ett betydligt lugnare väder än vad gårdagen hade att erbjuda. Vid 7.30 dukades frukosten fram och efter frukosten så följde den vanliga morgonstädningen som görs varje dag här ombord. Förmiddagen började med ett lektionspass i navigation där ungdomarna fick öva på att sätta ut positioner i sjökortet och ta ut kurser. Efter lektionen var det lite fritid för alla och den spenderades med bad, fiske och kortspel.

Efter lunchen var det dags för ett besök inne i Siaröfortet som ligger på Kyrkogårdsön.  Siaröfortet är ett fort som är insprängt i berget på ön och idag är det ett muséum för allmänheten. Fortet byggdes mellan år 1916-1924 och var tänkt som ett utav de fort som skulle skydda Stockholm ifrån fiender som kom vattenvägen. När besöket var över blev det lite shopping i öns kiosk och bad paus. Idag var det dags för fyrnavigering, så ungdomarna fick en lektion i fyrar och fyrkaraktärer innan det var dags  att kasta loss och navigera oss vidare norrut i skärgården. När vi hade kommit ut en bit så satte vi segel och seglade söder ut och inväntades mörkret och den efterlängtade kvällsnavigeringen.

Att navigera i skymning och mörker var nytt för de flesta och alla deltog med stort engagemang och fokus! 

Natthamnen blev Lådna låren. Låren är en gamla militär ö, som var en mindepå för om åren,  men inget utav den verksamheten  finns kvar på ön idag.

Nu är det dags för en god natt sömn för alla här ombord efter en lång dag.


Fredag den 30 juni - Idskär

Dagen har gått lite i regnets tecken. Vi valde tyvärr att åka åt fel håll men prognoserna sade uppehåll, det blev det inte. I allafall inte dit vi åkte :). Vi siktade söder ut och valde då att även ta med oss vårt lite större fartyg Petsamo eftersom väderläget va lite osäkeret. Det va däremot ett bra val. Söder om Ingarö blev vädrets makter övermäktiga för våra mindre båtar då alla var blöta, i synnerhet dom tre som provat på att bada med kläderna på. Men inga sura miner för det och kläder går att torka så vi myste in oss i Petsamos aktersalong och hade frågesport. Det grova vädret drog förbi och det gick att åka igen. På det hela taget en ganska mysig dag, i allafall såhär i efterhand. Kvällen avslutades med filmkväll där vi passande nog tittade på SOS sällskapsresan.Alltid lika bra! Med det säger vi godnatt från Idskär


Fredag den 30 juni - Belle Amie

Hejsan från den glada skutan Belle Amie!

Idag förväntade vi oss busigt väder med hårda vindar och mycket nederbörd. Det uppfylldes delvis men i mindre mängder än befarat. Efter frukost och morgonstädningen kastade vi loss från Ägnö och möttes direkt av hård motvind som våran yngre besättning njöt av i fulla drag. Några få regnskurar drog över och då tyckte vi att det passade bra med en lektion i sjövägsregler för de yngre medans besättningen fick köra själva en stund. Vid kanholmsfjärden tog nästa vaktlag över och vi tuffade på mot vinden via Lådna Låren och sedan Grinda. Nästa lektion under gång var om sjökortets symboler och hur vi sätter ut samt läser av en position med hjälp av kordinater. Sedan bar det längre norrut i skärgården och vi nådde vid 16 tiden fram till målet för dagen som är kyrkogårdsön (siaröfortet) i närheten av Norra Ljusterö. Efter förtöjningen blev det kapplöpning till den efterlängtatde kiosken och allmänt hopp och lek fram tills middagsdags. Köttfärsås och spagetti mättade alla magar och gav energi åt den stundande kubbturneringen som spelades vid strandkanten med en vacker utsikt över färjorna som passerade på nära avstånd i den fina kvällen.

Dagen avslutas med godnattsaga som efter gårdagens debut ivrigt efterfrågas.

God natt Från oss ombord på Belle Amie!

//Matros Erik


Torsdag den 29 juni - Idskär

Hej från IDSKÄR 

Idag har vi varit på utflykt till den lilla ön Angödrommen norr om Möja. 

Ungdomarna fick planera och sedan köra hela vägen. En och annan vilsekörning blev det nog men fram kom vi och fick lön för mödan. Besteg toppen på ön och fick en vidunderlig utsikt. Vi fick också se några gråsälar som solade sig på en klippa. 

Dagen avslutades med vattenlek och segling. 

Nu håller vi tummarna för vädret. Regn i flera dagar säger prognosen. För säkerhets skull har vi hämtat hit en lite större båt. Vårt fartyg PETSAMO för att kunna göra en lite mer torrskodd utflykt om meteorologerna skulle få rätt. 


Torsdag den 29 juni - Belle Amie

Med grumliga ögon vaknade båten imorse efter första natten ombord. Frukosten stod serverad, några åt uppe på däck och resten nere i salongen. Strax därefter samling för genomgång av dagens planer innan morgonstädningen tog vid. Våra 17 ungdomar ombord är indelade i tre vaktlag och båten delades upp i lika många städområden. Ett vaktlag skurade däck, ett annat gjorde rent i salongen efter frukosten och det tredje städade övriga utrymmen och toaletter. Utan protester gick städningen undan och avgång närmade sig. Runt omkring i viken hade flera segelskutor precis som vi lagt till för natten, vi vinkade hejdå och satte kurs mot Möja Västerfjärd. 

Nu skulle det seglas, efter ett teoripass i segelhantering satte vi segel. Belle Amie har en traditionell rigg med gaffelsegel, inga winschar finns utan med gemensam muskelkraft hissades segel. Vi satte kurs söderut, kanske inte till Söderhavet som någon föreslog, men nästan. Med bra fart seglade vi över Kanholmsfjärden och Nämdöfjärden. Vi rundade Ingarö och så småningom kämpade alla på bra med att få ner seglen. Vi förtöjde efter många timmars segling på Ägnö, i Napoleonviken. Vi förtöjde längs med ett berg i kvällssolen, och i väntan på att hamburgarna grillades stod upptäcksfärd på ön, bad och fiske på schemat.

Efter middagen samlades alla på däck för att knyta makraméarmband. Armbanden är en gammal tradition på fartyg sen lång tid tillbaka, och nu har även våra ungdomar fått göra sina egna. Efter ett par timmars pyssel gick solen ner bakom träden och de flesta försvann ner i salongen för att spela kort. Nu är det dags att lägga huvudet på kudden och ladda om för imorgon.

Hälsningar från Belle Amie


Onsdag den 28 juni - Idskär

Vi kommer så ofta vi hinner att skriva loggbok från lägret. Vi hoppas ni vill ta del av våra äventyr i både bild och text.

Dagen började med samling i Stocksund med spänd förväntan och ungdomar som jag tror mest ville bli av med föräldrarna.

Vi började dagens äventyr med att åka Belle Amie ut till Idskär. Saft, bullar och strålande sol var onekligen en bra start på det här lägret.

Under dagen har vi sedan ätit pannkakor på både längden och tvären, lärt oss köra RIB båt och segla, eller i vart fall börjat lära oss att segla. Provat en och annan trampbåt och till och med något mer eller mindre ofrivilligt dopp.

Nu på kvällen väntar lite vattenlekar, korvgrillning, bastu med bad i havet. Ryktet säger 14 grader i vattnet men vi har såklart lurat i alla att det är minst 20.

Hälsningar från Idskär


Onsdag den 28 juni - Belle Amie

Hej på er!
I dag samlades alla förväntansfulla ungdomar och ledare i Stocksund klockan 09.00, för att påbörja årets skärgårdsläger! Alla klev ombord på segelfartyget Belle Amie och satte sen kurs mot ön Idskär, där halva gruppen skall vara i 5 dagar. Vi som skall vara på Belle Amie dessa dagar kastade loss ifrån Idskär vid lunchtid och navigerade oss fram genom en solig och vacker skärgård. Efter några timmar kom vi fram till ön som vi skulle övernatta vid. Ön ligger vid Träskö-Storö. Det är en mycket liten ö utan några bryggor, vilket gör att vi förtöjer båten mot en klipphäll.

Under eftermiddagen blev det mycket bad och fiske. Det var väldigt uppskattat att få hoppa i vattnet ifrån peket/bogspröt, trots de svala 13 graderna.

Klockan 18 serverade vår kock Alicja en fantastisk middag uppe på däck i solen. Det blev pasta med pesto och kyckling. Lagom tills matkoman kom påbörjade vi det första passet i förarbeviset.

Nu har alla ungdomar krupit till kojs, ganska så utslagna ifrån dagens alla intryck och aktiviteter.

Må så gott! Hälsningar ifrån besättningen på Belle Amie :)

28 juni kl 09.30
Då var de på väg ut till skärgården.

Aktuellt

Öppet hus 4 december

Missa inte vårt Öppna hus den 4 december!

Dantemässan 19 november

Välkomna att träffa oss på Dantemässan i Täby Racketcenter!