Skärgårdsläger 2021

Marina läroverket erbjuder ungdomar som gått ut 7:an och 8:an i att delta i ett kul, spännande och lärorikt skärgårdsläger på skolans ö Idskär som ligger nära Vaxholm.
30 juni - 10 juli 2021

Fredag och lördag 9-10 juli

Som allt roligt så finns det ett slut. Vi har nu avslutat lägret på Idskär för detta år med en dag som gick i tävlandets tecken. Kanske mera lek än tävling men ändå ett sätt att få visa upp lite vad man lärt sig under dessa dagar. Den kända regattan Idskär runt (2 varv) och en navigationstävling med pirater inblandade väckte mycket kämpa och viss nerv.

Vi har också haft prov för Förarintyg där alla som skrev blev godkända utan tvekan. De senaste dagarna har kantats av mycket känslor inför provet men alla har verkligen kämpat vilket gav resultat.

Kvällen avslutades som sig bör med ett riktigt disco. Bilder här ifrån är såklart censurerade. Ni får fråga dom som var där vad som hände och inte hände 

Lördagens väder kändes in i det längsta svajigt men vilken tur vi måste haft. Sol och sköna vindar gjorde vår familjedag till en lika lyckad tillställning som vanligt. 

 Vi som varit med och gjort det här läget lägret ber att få tacka för i år och framför allt för att vi fått tillbringa dom här dagarna tillsammans med alla roliga och busiga ungdomar på Idskär.

Glad sommar önskar vi!

Daniel, Alex, Marko, Emil, Anton, Ben, Clara, Jonathan, Laura, Louise och Maya.

 

 

 

 

 

 

Torsdag 8 juli

Det börjar närma sig slutet på lägret. Lite vemodigt faktiskt. I morgon laddar vi upp för lite avslutning för våra deltagare och sedan en familjedag på lördag.

Som vi brukar göra så kommer vi i morgon köra tävling i både navigation och segling så dagen har ägnats åt träning men också en del fix. Vi sliter hårt på grejerna så inte så konstigt att det är en del som går sönder. Idag fick vi bl.a. masta av en av segelbåtarna för att fixa storfallet. Dessutom har det tappats grejer i sjön så jag fick dessutom göra en dykexpedition. Livet på Idskär är ombytligt.

Det börjar också kännas en viss nervositet inför skrivningen i morgon. Jag är ganska säker på att det kommer gå utmärkt. Aldrig har det pluggats som nu så det kommer bli firande till kvällen.

 

 

  

Onsdag 7 juli

Dagen har gått i sjösäkerhetens tecken. Vi har pratat en hel del om ansvar och sjövärdighet. Tittat på utrustning och även gjort en del övningar.

Alla har idag fått öva med handbrandsläckare och räddningsdräkter och vi har även jämfört lite olika sorters flytvästar och framför allt vikten av att hålla uppblåsbara flytvästar i gott skick.

En liten övning i att kvajla rep har vi också hunnit med, något som bilden tydligt visar 😊.

Kvällen avslutas med en typisk regnaktivitet i form av den obligatoriska filmen SOS-sällskapsresan. 

 

 

 

 

 

 

 

Tisdag 6 juli

Efter nattens övningar hade vi idag en ordentlig sovmorgon till kl 9 idag följt av en brunch med allehanda godsaker. Mätta och belåtna har vi sedan varit på utflykt till Siaröfortet strax norr om Ljusterö. Våra deltagare har fått sig en ordentlig lektion i svensk försvarshistoria.

Kvällen bjöd på riktig lägermat i form av grillad korv med bröd.

I morgon är vår plan att stanna på ön och ha en dag på temat sjösäkerhet med lite blandning av lektioner och övningar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Måndag 5 juli

Idag har vi haft en repris på gårdagen men med bytta grupper. Vädret har hittills varit oss väldigt hjälpsamt och dagen var inget undantag. Lagom vind och lagom varmt.

I skrivandets stund pågår en övning i mörkernavigering efter fyrar. Det gäller att utnyttja de mörka timmarna så vi har delat upp gruppen i två halvor som kör mellan 23:30 och 01:00 och andra gänget fram till 02:30. En ganska bra runda in mot Lidingö och ut mot Värmdö. Många bra fyrpassager och lite lagom svårt.

 

 

3_Sjökortsläsning.jpeg 

4_Ribbkörning.jpeg 

 

 

5_Landstigning.jpeg 

 

 

Söndag 4 juli

Idag har vi delat gruppen i två halvor och haft heldagsaktiviteter. En halvan har segeltränat inför en lite längre resa vi planerar mot slutet av veckan. Vi har också övat att räta upp en kapsejsad båt.

Andra halvan gjorde en navigations och badresa till ytterskärgården och ön Stora Stenskäret utanför Sandhamn. En ö med fantastiska stränder och som verkligen gör skäl för sitt namn.

På hemvägen mötte vi också andra dagens Gotland Runt seglare med lite nya möjligheter till att träna utkik, gott sjömanskap, säker fart och att väja tydligt och i god tid. Bilderna får tala för sig själva idag.

Imorgon gör vi en repris på dagen med bytta grupper.

 

 

 

 

 

 

Lördag 3 juli

Dagen kan man väl säga har gått i tecken av Gotland Runt.

Förmiddagen ägnade vi åt pluggande och lite lekar kring sjövägsregler för att efter lunch kasta loss och följa med de tävlande ut mot Sandhamn. Många häftiga båtar och ett utmärkt tillfälle att öva utkik, uppmärksamhet och väjningsregler.

Middagen serverades i form av buffé på bryggan på Grönskar samtidigt som de tävlande passerade utanför ön med sikte på havet.

Det blev en ganska sen kväll och troligen också en mycket god nattsömn efter en dag med alldeles för mycket friskluft.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fredag 2 juli

Idag har vi fortsatt att träna grundläggande navigation och segling. Vi fortsätter också med lektioner för förarintyget.

Vi har verkligen haft ett underbart väder de här första dagarna och då är de här aktiviteterna ganska lättsålda. Gruppen börjar också bli mer och mer kompisar vilket också gör att det blir mer och mer livat. Mycket energi och många skratt.

I morgon skall vi ägna förmiddagen åt lite ”torrövningar” på land och försöka illustrera och träna väjningsregler på ett kul sätt. Vi får se om det funkar.

Eftermiddagen tänkte vi ägna åt Gotland runt och följa med de stora båtarna ut mot Sandhamn. Det blir en lite längre tripp och vi räknar med att äta middag någon stans på vägen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Torsdag 1 juli

Nu har vi tillbringat två dagar på ön och våra ungdomar börjar redan bli lite trötta. Full fart hela tiden.

Dagen har ägnats åt lite fortsatt grundträning i att hantera våra båtar. Vinden var ganska frisk idag, men det funkade faktiskt förvånansvärt bra. Efter någon timme med instruktör har nu alla grupper seglat själva några timmar.

Med våra små motorbåtar har vi varit en sväng runt Resarö och Vaxholm. Målet var att prova på lite enklare navigation och framför allt titta på olika sjömärken.

Vi har på kvällen också haft lektion i att lägga ut kurser och göra färdplaneringen som vi skall prova i morgon. Vi håller oss fortfarande i närområdet innan vi framåt helgen planerar att ge oss ut på lite längre äventyr.

Såklart har vi också lite dagliga intermezzon. Till dagen kan då räknas att vår ledare Clara lyckats trilla i sjön inte mindre än 3 ggr.  Till sommaren hör barfotaspringande, vilket har framkallat en sjukstuga för stickor i fötterna. För två av segelbåtarna kan man väl säga att det ”fattades lite vatten” under kölen när det skulle tävlas. Resultat blev två avbrutna paddlar när man bytte ut segel mot ren muskelkraft och sist med inte minst lite åt samma håll för en av ribbarna ☹ Som tur är har vi ganska bra resurser på ön så nu är vi gång igen efter att ha ägnat kvällen åt lite service och reparationer 😊.

Lägerledare Daniel

 

motorbåtkörning.jpeg 

 

 

 

 

 

Onsdag 30 juni

Nu är 2021 års upplaga av Marina läroverkets skärgårdsläger igång. Förra året gjorde vi ett uppehåll men nu är vi igång igen. Vi kommer att skriva logg varje dag så att föräldrar och andra intresserade kan följa våra äventyr i skärgården.

Nu börjar första dagen på ön lida mot sitt slut.

Vi hämtade ett gäng förväntansfulla ungdomar i Stocksunds för en timmes resa med Petsamo ut till Idskär.

Som vanligt serverades det pannkakslunch och vi har sedan ägnat eftermiddagen åt introduktion på våra olika båtar. Delat i grupper har det sedan övats på både segling och hantering av motorbåtar. Det blåste en del idag så det blev inte helt lätt hela tiden. Vinden spelar en del spratt ibland, inte minst när det skall hanteras segelbåtar utan motor både till och från kaj.

Efter middagen har vi påbörjat lektionerna för förarintyg med att titta på hur sjökortet är uppbyggt och ur det används.

Nu pågår en mindre marinmanöver på ön då det leks ”Capture the flag”. Segrande lag är lite oklart och kanske heller inte så viktigt, huvudsaken är energin och den är det definitivt inget fel på.

Dagen avslutas med bastu och bad innan läggdags.

 

 

Segelbåtar.jpeg 

 

 

 

Aktuellt

Öppet hus 4 december

Missa inte vårt Öppna hus den 4 december!

Dantemässan 19 november

Välkomna att träffa oss på Dantemässan i Täby Racketcenter!