Skärgårdsläger 2018

Marina läroverket erbjuder ungdomar som gått ut 7:an och 8:an i att delta i ett kul, spännande och lärorikt skärgårdsläger på skolans ö Idskär och ombord på segelfartyget Belle Amie.
27 juni - 7 juli 2018

Fredag - lördag 6-7 juli

Så va detta årets läger till ända. Vi ledare pustar ut efter 11 intensiva dagar. Som sig bör avslutades lägret med den stora tävlingsdagen. Hård kamp om att vara snabbast över mållinjen i segling. Lite lugnare med motorbåtarna där det gällde att köra rätt mera än köra snabbt. 

I lördags hade vi också den traditionsenliga familjedagen på Idskär. Nästan 200 besökare. Tyvärr inga bilder från själva arrangemanget då alla ledare blev kastade i sjön :-). 

Tack för i år och välkomna tillbaka nästa år. Frazze och alla ledare

 

Torsdag 5 juli

Idag har vi haft en lite lugnare dag med till och med lite historiska inslag. Vi började med att vakna i tält. Spännande och varmt i solen.
Natten bjöd förmodligen inte på så mycket sömn för alla. 
Vi gjorde sedan ett spännande besök i fortet följt av resa tillbaka till Idskär. Kvällen har vi förgyllt med ännu mera historia och kultur i form av filmmys med filmen SOS sällskapsresan.
Nu börjar solen gå ner och vi laddar för morgondagen. 

Dagen T som i tävling!!

Onsdag 4 juli

Efter att jag skrivit logg igår har vi mellan 23:30 och 02:30 ägnat oss åt att träna fyrkörning. Riktigt mysigt att glida ut i skymningen och forsa fram över helt spegelblankt vatten med ledning av fyrarna. När vi va klara hade det blivit gryning och fyrarna slocknat. Våra ungdomar fick sovmorgon!
Väl igång igen har vi idag gjort en tur i ytterskärgården och sedan landat på Siaröfortet för en natt i tält. Tälten som vi så snällt fått låna från Scouterna är nu resta och vi avrundar kvällen med korvgrillning på övre däck på Petsamo. 

Tisdag 3 juli

Favorit i repris. 

Idag har vi bytt grupper och gjort nya lite längre resor. Motorbåtsgänget hade lite större tur med vädret och fick faktiskt en riktig sälsafari. 
Seglarna har gjort en resa tur och retur in i Welamsundsviken för en ordentlig kubbmatch. 
Självklart har vi också haft fotbollsmys. Om någon sov på de kringliggande öarna, så gör dom definitivt inte det längre.

Jaaaaaaaaaaaa Heja Sverige

Måndag 2 juli

Det här va en dag som började med sol och blåst och avslutades med stiltje och regn men i gränsen där emellan fick ett gäng mycket bra timmar. Motorbåtarna har gjort ett besök i ytterskärgården och letat säl. Tre nyfikna sälar hittade vi men de var lite blyga och visade mest sina huvuden. Det blåste nog lite för mycket för att de skulle trivas på klipporna som de brukar men vi fick ändå några timmars ganska ordentlig körning i sjö och vind som ger bra träning. Segelbåtsgänget passade på att utnyttja den soliga morgonen med en badtur in i Welamsundsviken. Efter lite båtstrul kom vi hem igen och efter att vinden lagt sig något blev det en riktigt bra segeltur som avslutning. Nu börjar det bli kväll även denna dag och vi har haft lite lektion och förberedelse inför morgondagens begivenhet mörkernavigation. I övrigt siktar vi på att morgondagen ska bli en repris av dagen men med ombytta grupper så håll tummarna för vädret!!

Söndag 1 juli

Idag har vi haft ett riktigt äventyr. Efter en förmiddag med segling och lite motorbåtsåkande åkte vi på utflykt med tema Gotlandrunt. Vi åkte Petsamo och våra små RIB båtar och följde båtarna ända ut till Sandhamn. Inspiration och inte minst ett utmärkt tillfälle att på behörigt avstånd studera hur man tillämpar sjövägsreglerna. Över 100båtar som kryssar genom Oxdjupet är närmast en absurd syn. Vi avrundade kvällen med middag på Vindalsö och en lugn hemresa genom ett vid det här laget närmast ”båttom” skärgård. I hamn vid midnatt får våra ungdomar en välförtjänt sovmorgon.

Lördag 30 juni

Idag har det varit något lugnare men fortfarande blåsigt. Vi har varvat segling med att köra navigationsrundor ut till Grinda i grupperna. Lite blött blev det och hoppade en del gjordd det men det är bra träning. Ungdomarna är otroligt duktiga. Vi jobbar nu med färdplanering och har idag introducerat transportören och övat på att använda kurser som kontrollmetod.
Även seglingen har gått vidare. Nu vågar vi oss ut på lite längre turer och ungdomarna blir mer och mer självständiga ombord. Vårt mål är att alla skall kunna hantera både segle och motorbåtar ut och in till kaj och planera och genomföra en resa på ett tryggt sätt. Vi är en god bit på vägen!

Fredag 29 juni

Idag har vi haft en tämligen blåsig dag men en hel del äventyr. Varje väder har sin charm och sina möjlgheter till träning. Idag blev det en hel del erfarenheter den "hårda vägen".
Inte tagit med sig paddlar => blåsa upp på land när man missar bryggan.
Segla med trassel på skotet=> alla får bada.
Vi lyckades faktiskt till och med kapsejsa en 606. Båten bärgad och besättningen uppfiskad. Lite blöt men vid gott humör och en erfarenhet rikare.
Vi har även kontrollerat att det vekrligen stämmer att besninmoterar måste ha bensin för att fungera.=> Det stämmer!!
En händelsrik dag med alla tryggt i hamn avslutades med lekan Capture the flag!
Nu är hela gruppen på ön och det är lite livligare men också lite roligare!!
I morgon siktar vi på att testa våra nya kunskaper i navigation och göra en lite längre resa med våra RIB båtar.


 Belle Amie torsdag 28 juni

I morse vaknade alla ombord vid klockan 07.30 för att börja dagen med en ordentlig och härlig frukost. Efter frukosten var det dags för denna grupp av ungdomar att packa ihop sina väskor och städa fartyget inför bytet på Idskär. När vi lämnade Träskö Storö navigerade de olika vaktlagen oss fram till Idskär genom en lugn och solig skärgård. Vid lunchtid bytte grupperna plats och ombord på Belle Amie fick vi 17 nya glada ungdomar. Efter vår säkerhetsutbildning ombord med det nya gänget, kastade vi loss och puttrade mot Oxdjupet. När det gått ca 1 timmes färd och alla fått mat i magen var det dags att sätta segel. Ungdomarna fick en segelgenomgång innan det var dags att hissa. Seglen som sattes var klyvare, fock, storsegel, stortoppsegel, mesan och mesantoppsegel. Till en början var det dåligt med vind men efter någon timme så drog det på och Belle Amie seglade i 8 knop. Det är lika fort som hon kan åka med sin maskin. Alla ungdomar ombord kämpade på ordentligt och var jätteduktiga. Mot eftermiddagen seglade vi genom Lindalsundet och gjorde flera slag. Med ett stort segelfartyg som Belle Amie så krävs det många starka armar och bra team work för att få alla moment att fungera smidigt. Och det gjorde det verkligen!  Vi bärgade segel utanför Grinda och tog oss sedan fram med hjälp av maskin till platsen vi skulle förtöja vid för natten. Även idag blev det Träskö Storö. Väl framme och förtöjda blev det mycket bad, fiske och kortspel. Vår kock Frida ordnade med en mysig grillkväll uppe på däck i kvällssolen. När klockan närmade sig 22.30 var det dags för en tradition som vi gör här ombord innan sovdags. Kvällsläsning. Pontus läste om olika historier och händelser som handlar om gamla segelfartyg och många utav ungdomarna blev fascinerade över historiken som sitter i dessa gamla fartyg. Förhoppningsvis finns det kanske någon eller några av dessa ungdomar som i framtiden kommer att vara entusiasterna som håller dessa gamla skutor vid liv så att dem får fortsätta segla och bevara historian.

God natt ifrån oss på Belle Amie!

Idskär torsdag 28 juni

Idag har vi byt ”gäng”. Andra halvan har fått träna på seglingens grunder och båtförandets ädla konst. Vi satsar på att alla verkligen skall få lära sig detta från grunden. Ungdomarna tycker nog att vi är lite petiga med att det skall vara rätt knop, sitta rätt, trimma rätt och Ppuu..men det är många skratt.
Vi har också börjat med vår förarintygskurs. Marina läroverkets signum är och kommer alltid att vara att vi skall kombinera teori och praktik. Här försäker vi verkligen få till att det vi berättar och tränar på i klassrummet också skall gå att använda nästa gång vi åker båt.
Kvällen avslutades med riktigt överhandsväder med stormbyar som kom på mindre än 2 minuter och som inte minst visade att man alltid skall förtöja för storm. 

Daniel ”Frazze” Lindefors Lägerchef

Belle Amie onsdag 27 juni

Skärgårdslägret är igång! Kl 9 samlades 36 glada, förväntansfulla och något nervösa lägerungdomar för att gå ombord på segelfartyget Belle Amie. Väskor lastades, flytvästar på, och en stund senare kastade vi loss mot Idskär. I det soliga vädret serverades nygräddade kanelbullar av vår kock Frida. Jag tror att de uppskattades, de försvann i alla fall i ett rasande tempo.

På Idskär klev hälften av gänget av för att flytta in i öns stugor, och Belle Amie fortsatte mot skärgården. Efter Vaxholm sattes direkt segel, ett inte helt lätt jobb ombord. Belle Amie är ett 103 år gammalt fartyget, med traditionell rigg och segel. Inga moderna vinschar finns, muskelkraft gäller. Efter genomgång i hur allt fungerar sattes segel, först mesanseglet, storseglet och sist försegel. Ungdomarna är indelade i grupper, vaktlag, som i tur och ordning fick navigera och styra. Så småningom bärgades segel och vi förtöjde mot en klippa i naturreservatet Träskö Storö.

Många passade på att bada och sola medan middagen grillades på däck. Under kvällen har det spelats spel i salongen ombord, fotboll och badminton på ön, och många har badat igen.

Nu är det snart dags för en samling innan det är dags att krypa ner i sängen.

Hälsningar från Belle Amie

Idskär onsdag 27 juni

Idag möttes vi av många förväntansfulla ungdomar. Efter att de tämligen enhälligt röstat för att föräldrarna omedelbart skulle avlägsna sig så vinkades det adjö och efter lite lastning och stuvande av den sista provianten så satte vi kurs mot skärgården. Halva gänget hoppade av här på Idskär och andra halvan fortsatte med Belle Amie.

Efter lite uppackning och bäddning väntade lunch i form av pannkakor och sylt. Eftermiddagen har vi sedan ägnat åt att lära oss grunderna i hur man hanterar våra motor och segelbåtar i lite olika situationer. Vi har också hunnit med en liten introduktionslektion för förarintyget.

Nu börjar solen närma sig horisonten, det ryker ur skorstenen på bastun och det plaskar från badbryggan.
 
Snart är det dags för vår dagliga ”mobiltid” med telefonerna som annars bor på mobildagis under dagarna.

Sov gott säger vi från Idskär!

Daniel ”Frazze” Lindefors Lägerchef

 

Nu var den 27 juni äntligen här!

Samling 9.00 ca, Avprickning på listan så att vi inte glömmer någon. Nu drar vi!  :)

 

Mtrl från föräldramötet den 29 maj:

Snabbkomihåg

PowerPoint i pdf

Aktuellt

Öppet hus 4 december

Missa inte vårt Öppna hus den 4 december!

Dantemässan 19 november

Välkomna att träffa oss på Dantemässan i Täby Racketcenter!