2016 Skärgårdsläger

Här är 2016 Skärgårdslägers dagbok, (eller som vi kallar det - loggbok) Läs om hur dagarna sett ut och vad man har sysslat med för skoj.

Dag 1 & 2 Idskär

Den andra dagen på Idskär har vi ägnat åt att öva segelmanöver och navigation med våra RIB båtar. Kvällen innehöll även en liten segelregatta med optimister.

  

  

  

Dag 1 Belle Amie

Skärgårdslägrets första dag bjöd på många intryck. Efter samling och hyttfördelning kastade vi loss från Stocksund och satte kurs mot lägerön Idskär, där klev halva gruppen iland och Belle Amie fortsatte strax därefter mot skärgården med sin grupp ungdomar. Ombord delades ungdomarna in i vaktlag för att kunna hjälpa till med olika sysslor, ena vaktlaget jobbar i fartygets byssa tillsammans med vår kock Frida, ett annat jobbar med tamp och tross uppe på däck och sista vaktlaget med navigation och styrning av fartyget.

Vägen ut i skärgården gick förbi Vaxholm, vidare genom Lindalssundet, förbi ångbåtar, kryssande segelbåtar och finlandsfärjor, för att senare förtöja mot en klippa vid Träskö-Storö. I lä av öarna runt omkring blev det bad och lek innan middagen, och därefter en kvällslektion. Vi pratade om vad fartygets olika delar heter och en lista med skeppsglosor skrevs. Efter lektionspasset badades det ännu mer, några testade fiskelyckan och andra spelade kort innan det var dags att krypa ner i kojen och säga god natt.

  

  

Dag 2 Belle Amie

Idag vaknade vi upp vid Träskö Storö och fick en rejäl frukost buffé vid 07.30. Efter frukost, morgonstädning och samling kastade vi loss och navigerade oss vidare mot norr. När vi kom ut i Morskenleden satte vi segel och seglade hela vägen till Räfsnäs. De segel vi hissade var mesan, stor och fock.  Ute i leden blåste det lite mer och vi seglade i 6 knop stundtals. Eftersom Belle Amie inte har några vinschar till hjälp så behövs många armar för att sätta våra segel. Väl framme i Räfsnäs stötte vi på Belle Amies systerfartyg, Shamrock, och då vinkades det för fullt och ungdomarna fick lära sig vad en ”skuthälsning” är.

På kvällen bjöd byssan på en fantastisk lasagne som gav alla lite mat koma. :)  Kvällen avslutades med diverse sällskapsspel nere i båten och ett trött gäng hoppade ner i kojerna vid 23 för att sova.

Hälsningar ifrån oss på Belle Amie!

  

Dag 3 Idskär

Tema: Långfärd

Dagens tema var långfärd och planen var att eleverna skulle få öva navigering och segling en längre sträcka och därmed ta sig längre ut i vår skärgård. På morgonen delade vi gruppen i två halvor där en grupp fick ägna dagen åt huvudsakligen segling och andra gruppen åt motorbåtskörning.

Motorbåtsgruppen

Efter frukost planerade eleverna dagens körning och la ut rutten i sjökorten. Därefter gav vi oss av och navigerade oss genom mellanskärgården och ut till en av uthamnarna Kålö lite norr om Möja där vi stannade för att äta lunch. Där stannade vi ett par timmar och hade det riktigt trevligt. Några badade medan andra spelade kubb.

Efter Kålö åkte vi vidare tillsammans lite längre norrut för att se om vi kunde hitta några sälar. På en liten kobbe fann vi en hel sälkoloni som låg där och vilade vilket var väldigt kul att se.

Därifrån fick eleverna navigera sig hem igen genom skärgården för att komma tillbaka lagom till grillad middag.

Vi i motorbåtsgruppen har haft en strålande dag med lite regn men det glömde vi snabbt när vi fick se sälarna. Alla elever visar en god nivå vad gäller både båtkörning och navigering vilket är väldigt kul att se.

Seglelbåtsgruppen

På morgonen fick eleverna en plan av Bengt för hur dom skulle segla. Seglen hissades och eleverna la ut själv från bryggorna. Tillsammans med följebåten länsade gruppen mot Vaxholm för att sen vika av mot Tynningö på en halvvind. Vid Ramsmorasundet bar det emot vilket var bra för då fick eleverna träna slag. På Solöfjärden tilltog vinden och seglingen blev ganska blöt och sportig i den byiga vinden. Eleverna hanterade båtarna bra och klarade den lite hårdare vinden fint. Efter rundning av Tynningös östra udde gick färden på halvvind tillbaka till Idskär.

Efter tre timmars segling och cirka 10 nautiska mil var alla trötta och väl värda lunch.

Eftermiddagen ägnades åt navigationsundervisning med positionsbestämning i lat och long. Efter det hade vi lite sjömanskapsutbildning med knopslagning.

 

 

 

 

 

Dag 3 Belle Amie

Idag vaknade vi upp i Räfsnäs och vädret var blåsigt men ändå varmt. Efter frukost och morgonstädning fick vi besök utav Rasmus och Anders som jobbar på sjöräddningen och dess båtar i Räfsnäs. Rasmus och Anders berättade om vad sjöräddningen gör och hur det fungerar när man jobbar där. Vi fick sedan besöka en utav deras båtar, Rescue Stenhammar. Efter besöket kastade vi loss och navigerade oss vidare genom Blidösundet och Husaröleden för att sedan förtöja vid Lådna Låren. Där fick ungdomarna en teoretisk lektion i navigation där vi pratade om bl.a sjökorts symboler och navigering med sjökort. Efter lektionen serverade byssan en fantastisk middag med hemmagjorda hamburgare som grillades uppe på däck. På kvällen vart det en hel del bad och lek, men även vila för att ladda upp inför kvällen och nattens mörkernavigering. Vid klockan 21 blev det en lektion i mörkernavigering och genomgång utav fyrar samtidigt som vi inväntade skymningen. Det var ett fokuserat och peppat gäng som navigerade Belle Amie till Kyrkogårdsön/Siaröfortet enbart med hjälp utav fyrar och lysbojar. Vår gulliga kock Frida såg till att alla fick i sig lite nattfika, varma mackor, för att orka hela vägen. Vi förtöjde vid Kyrkogårdsön/Siaröfortet vid 02.00 och sen var det ett trött men glatt gäng som hoppade ner i sina kojer vid 02.30.

 

  

Dag 4 Idskär

Tema: Långfärd (som igår)

Precis som gårdagen var även dagens tema långfärd. Vi hade samma gruppindelning idag som igår fast ombytta roller. Dom som seglade igår körde motorbåt idag och vise versa.

Motorbåtsgruppen

Eleverna planerade själva sin rutt efter direktiv om vägval och destination. Dagens destination valde vi Ingmarsö. Eftersom prognosen sa att vi kunde få vindar kring 10m/s valde vi att hålla oss i mellanskärgården. Längre ut i öppnare vatten kan vinden få sjön att bygga på höjden och färden kan bli lite väl blöt då.

Vi fick trevlig körning i varierad miljö. Lugna snirklande leder i smala sund och högre farter över öppna fjärdar.

Efter lunchstoppet på Ingmarsö planerade eleverna resan hem där dom själva fick bestämma färdväg del av sträckan.

Tillbaka på Idskär känner vi oss både nöjda och glada efter en skön utflykt med både sol- och vindpinade ansikten.

   

Seglelbåtsgruppen

Dagens rutt var densamma som gårdagens. Det var möjligtvis lite mer vind idag och det blev också tätare segling mellan båtarna vilket gav lite extra tävlingskänsla. Särskilt sista biten in mot Idskär väckte kappseglaren inom oss.

Efter lunch hade eleverna lite fritid med bad och lek. Efter fritiden jobbade halva gruppen i klassrummet med Bengt där dom fick lära sig positionsbestämning i Lat och Long och andra halvan hade sjömanskap med ledarna där dom främst övade knopslagning.

 

 

En lite bild från i förrgår också :)

Dag 4 Belle Amie

Idag fick alla ungdomar sovmorgon eftersom nattpasset slutade vid 02.30. De väcktes med en riktig sjömansbrunch klockan 10.30. Efter brunchen och morgonrutinerna blev det lektion i väjningsregler. Man kan se en tydlig skillnad på eleverna efter dessa dagar utav både teoretisk och praktisk träning i navigation. De är betydligt tryggare och säkrare i sin navigering redan efter 5 dagar.

Efter navigationslektionen blev det ett besök i Siaröfortet. Det är ett fort som är insprängt i berget på ön och som idag är ett muséum. Fortet på Kyrkogårdsön byggdes mellan år 1916-1924 och var tänkt som ett utav de fort som skulle skydda Stockholm ifrån fiender som kom vattenvägen. När besöket var över blev det lite glass och badpaus för att sedan kasta loss och navigera oss vidare i skärgården. Vi satte kurs mot Grinda och ungdomarna fick fortsätta att använda sina navigationskunskaper för att ta oss dit. När vi kom fram och hade förtöjt Belle Amie blev det dags för middag och byssan bjöd på en fantastisk grillkväll! Tyvärr hann regent ikapp senare på kvällen och då kröp vi alla ihop i sofforna nere i båten och hade filmkväll, Captain Philips! 

  

 

Dag 5 Idskär

Den här dagen har gått i tävlandet tecken. Avslutning för den här gruppen på Idskär med både navigationstävling och kappsegling Idskären runt. Kan tilläggas att alla fick pris och stämningen på topp.

Under kvällen har vi också bytt grupper och har nu ett nytt gäng här på ön. Efter inkvaretring i våra små stugor följde några timmar vattenlek med bad och bastu.

  

   

 

Dag 5 Belle Amie

Idag är sista dagen ombord innan grupperna ska byta av varandra ikväll. Efter en god frukost uppe på däck började den vanliga morgonstädningen. Inte alltid så rolig, men efter fyra dagar ombord gick det både snabbt och effektivt.

Under förmiddagen samlades alla på däck för att fortsätta öva knopar och alla fick möjlighet att knyta ett eget markraméarmband av olika snören, både tjärat och i olika färger. Solen visade sig från sin bästa sida och många svalkade sig i vattnet. Efter lunch åt vi en glass i solen innan vi kastade loss för att navigera mot Idskär. På vägen mötte vi alla segelbåtar som nyligen startat i årets upplaga av ÅF Offshore Race, mer känt som Gotland Runt. Efter att ha tittat på tävlingen och diskuterat om segelbåtarna med svarta segel är snabbare än de med vita, fortsatte vi dagen med en navigationslektion. Ämnet för dagen hur man hittar sin position, vad latitud och longitud är, och förhållandet mellan fart, distans och tid.

Efter lektionen fortsatte vi genom Vaxholm, vidare genom Tynningösundet och fram till Idskär där vi förtöjde strax innan middagen. Med laxrisotto och kladdkaka i magen fick ungdomarna gå iland och flytta in på lägerön, och ett nytt gäng ungdomar klev ombord.

Nu är vi påväg ut mot skärgården igen, och kommer snart förtöja mot en klippa på Storön utanför Vaxholm. Vi vill tacka förra gruppen ungdomar för fem roliga dagar, och samtidigt hälsa nya gruppen välkomna ombord.

   

Dag 6 Idskär

Idag har vi lite börjat om från början igen. Grundläggande manövrering med både segel och motorbåt. Ett underbart väder har vi fått njuta av och det märks att våra ungdomar nu varit på sjön ett tag. Vi ledare är lite imponerade av hur duktiga dom faktiskt är. 

Kvällen ägnades åt lite vattenlek och volleyboll på vår lite improviserade plan.

  

  

Dag 6 Belle Amie

Idag startade vi morgonen med frukost på däck i solen vid Storön. Efter frukosten kastade vi loss och tog oss vidare mot Stavsnäs. Det som lockade oss till Stavsnäs var att vi kunde få bunkra vatten i Belle Amie. Ombord på båten har vi begränsat med färskvatten och efter 5 dagar var det dags att fylla på igen. Väl förtöjda i Stavsnäs blev det glass för de flesta! Solen visade sig ifrån sin bästa sida och alla njöt på uppe på däck. När vi hade bunkrat klart åkte vi vidare och ungdomarna navigerade oss längre ut i skärgården och slutdestinationen för dagen blev Bullerö. Bullerö är ett naturreservat och har även ett skärgårdsmuseum iland som handlar om skärgårdslivet och miljön från förr i tiden. År 1908 köpte konstnären Bruno Liljefors Bullerö och han hade ön till år 1923. Bruno lät bygga en jaktstuga som idag är själva museet. Bruno är bl.a känd för sina djur och natur motiv. När vi kom fram till Bullerö förtöjde vi mot en brant klippa för att inte ligga i vägen för en annan båt som skulle komma till ön men senare på kvällen förflyttade vi båten till öns brygga för att ligger ännu bättre förtöjda under natten.

Under eftermiddagen och kvällen fick ungdomarna bada, fiska och upptäcka ön. Klockan 18 var det dags för en toppen middag ifrån byssalaget Vid klockan 19 hade vi en lektion där vi pratade om olika begrepp och uttryck till sjöss. Vi gick även igenom hur man bäst förtöjer ett stort fartyg och hur man skall göra allt på ett säkert sätt. Efter lektionen ville vår kock Frida skämma bort ungdomarna lite och det serverades kladdkaka med grädde. Kvällen fortsatte med spel och bad tills det var dags att krypa ner i kojerna.

  

  

Dag 7 Idskär

Idag har vi verkligen haft en underbart vacker dag med sol och lagom med vind. Vi har kunnat åka några ganska rejäla svängar med både segel och motorbåt. Vi har också fått ut vår lilla Hoobiecat (katamaran). Både uppskattat och blött.

En annan numera väl etablerad kunskap är att förbränningsmotorer behöver bränsle :) så nu har vi även övat bogsering.

På kvällen va vi också ett tappert gäng som åkte iväg till ett närbeläget hopptorn för lite kvällsbad.

Kvällen avslutades med traditionell lägereld med korvgrillning.

  

  

 

Dag 7 Belle Amie

Dag två för den här gruppen ungdomar ombord startade med frukost uppe på däck, i stålande solsken och med Bullerös vackra miljö runt om. Efter frukost och morgonstädning av hela båten, stod bad på schemat. Inte bara för att svalka av sig, utan även för renhållning. Som det kan vara en svensk sommar stod inte kvicksilvret så högt på badtermometern, men ungdomarna stod pall och badade ändå.

Efter losskastning började jakten på vind, eller kanske inte vinden i sig men i alla fall en bra vindriktning. Alla ombord var sugna på att sätta segel, och kurs sattes mot Nämdöfjärden. Väl på plats höll inte prognosens utlovade västliga vindriktning, utan i själva verket mer mot sydlig vind. Vaktlaget som styrde navigerade oss istället ner mot Jungfrufjärden där vi satte segel i väldigt blött regn, och fick efter det många härliga timmars segling. Efter ett antal stagvändningar på Jungfrufjärden seglade vi hela vägen till Solvik på Nämdö där vi stannade upp för att proviantera mer mat ombord. Därifrån siktade vi nordost för att på eftermiddagen förtöja på Vindalsö sydost om Kanholmsfjärden, där vi senare åt middag och vilade ett antal timmar.

Kl. 21 hölls lektion i mörkernavigering och vid kl 22 kastade vi loss igen. Under kvällen och natten navigerade ungdomarna med fyrarnas hjälp från Vindalsö, över Kanholmsfjärden, farleden väserut, över Saxarfjärden och längs Furusundsleden till Kyrkogårdsön vid Siarö. En lång sträcka som alla tre vaktlag klarade av mycket bra. Att navigera i fyrarnas sken nattetid är verkligen något som kan rekommenderas, och som ungdomarna sammanfattade det; det var riktigt roligt.

  

  

Dag 8 Idskär

Idag har vi gjort lite längre resor. Motorbåtsgänget har varit ute på Lilla Nassa, en resa som kanske blev lite i blötaste laget. Men solen torkar kläder och huden är vattentät!! Ett underbart väder om än lite guppigt.

Seglarna har också gjort en distanssegling runt Tynningö. Tyvärr verkade vinden mest hålla till i yttre skärgården och med nästan stiltje runt Vaxholm men skam den som ger sig. Tappra kämpar kom till slut i mål om än med lite välvillig hjälp.

 

  

  

Dag 8 Belle Amie

Efter mörkernavigeringen igår kväll/natt, fick alla en välförtjänt sovmorgon idag. Vi väcktes med en fantastisk brunch klockan 10.30. När vi hade ätit klart var det dags för de vanliga morgonrutinerna med bäddning utav kojer, städning utav byssan och resten av båten. Eftersom vi låg förtöjda på Siaröfortet/Kyrkogårdsön ville vi passa på att ge ungdomarna ett besök inne i fortet. Siaröfortet ligger på Kyrkogårdsön, vid Furusundsleden, och utgjorde tillsammans med Ängsholmsfortet Vaxholms yttre befästningslinje. När första världskriget bröt ut började man byggandet utav Siaröfortet, år 1916. Dock blev fortet inte klart förrän efter kriget. Vid slutbesiktning utav fortet fick man underkänt p.g.a. alltför fuktiga övernattningslokaler. Man förbjöd därför värnpliktiga att övernatta i berget under fredstider. När andra världskriget bröt ut ansågs fortet för omodernt och kom därför inte i bruk då heller.  Anläggningen användes dock för militärövning fram till 60-talet, då det lämnades att förfalla, idag är det museum för allmänheten. När ungdomarna hade besökt fortet blev det besök i kiosken för att sen återgå till båten där sol och bad stod högt upp på listan. Belle Amies bogspröt/peke vart ett populärt hopptorn. På eftermiddagen var det dags för dagens lektion och idag blev det en lektion i väjningsregler. Vid klockan 16.30 kastade vi loss och navigerade mer norrut, mot Blidösundet. Vår slutdestination blev ön Svartlöga. Väl förtöjda bjöds de på en underbar grillbuffé i kvällssolen. När middagen var klar gick de flesta utav ungdomarna av båten för att promenera lite eller fiska ifrån klipporna. Vi samlades åter ombord 21.30 och då var det dags att börja borsta tänderna. 

  

Dag 9 Idskär

Idag har vi gjort långresor med bytta grupper från igår. Bättre vind för segling gjorde att dagens uppdrag med segling Tynningö runt kunnde genomföras hela vägen i mål. Vinde gjorde att det faktiskt fick startas med revade segel.

Motorbåtsgruppen har besökt den fantastiskt vackra ön Alskär utanför Sandhamn. På bilden ser det ju nästan ut som vi är i Karibien :).

Vi hade också större tur med sälarna idag än i går. Lite lugnare väder gjorde att de på nytt hasat upp på grundflak i solen.

  

  

Till stor glädje (färmst omgivningens) fick vi idag också uppleva veckans första ofrivilliga bad:)

Dag 9 Belle Amie

Idag vaknade vi upp på ön Svartlöga och vinden hade ökat så det blåste en hel del. Frukosten serverades som vanligt vid 7.30 och redan klockan 08.00 kastade vi loss. Eftersom vi låg förtöjda vi en trafikerad ångbåtsbrygga var vi tvungna att åka innan morgonbåten kom. Vi navigerade oss runt Svartlöga för att sedan hamna i Morskenleden. Färden fortsatte sedan mot Möja där vi åkte kanalen mellan Långvik och ön Stora Tornö. Vi fortsatte sedan via Möja ström. Ungdomarna var otroligt duktiga på både manövrering och navigering trots de trånga områdena vi tog oss igenom. Färden slutade vi Träskö Storö där vi förtöjde Belle Amie mot en klippa inne i en vik. Vädret var med oss och vinden avtog under dagen. Eftermiddagen fortsatte med sol, bad, fiske, fotboll, beach tennis och spel. För att förbereda ungdomarna så bra som möjligt inför provet i förarintyg hade vi en ordentlig lektion på kvällen. Vi tog en välbehövlig paus mitt i lektionen och åt middag uppe på däck i solen. Efter middagen fortsatte vi med lektion en stund till. För att belöna alla för bra fokus så fick dem sin efterlängtade filmkväll och vår gulliga kock Frida hade bakat paj till filmen. Den film som röstades fram och visades var Hitta Nemo! När Nemo var slut blev det tandborstning och dags att hoppa ner i kojerna för att ladda inför morgondagens prov och ankomst till Idksär.

  

Dag 10 Idskär

Dagen har gått i tävlandets tecken. Vi har kört både regatta och navigationstävling. Tappert kämpande med allt i från påseglade rundningsmärken och soppatorsk var kryddor på dagen.

Efter att vi städat ur alla stugor och packat inför morgondagens hemfärd var det dags att förena våra båda grupper. Vad kan vara bättre än en Taco middag följt av ett riktigt Disco!!

I morgon få ni föräldrar återese era kära barn och vi som varit ledare börjar nog tycka att det är ganska skönt att ni kommer :) Nästan två veckor är till ända och vi börjar bli en lite smula slitna men vad roligt vi haft.

Vi har också under dagen genomfört prov i förarintyg och alla klarade sig, med viss möda får väl erkännas men vi kan med gott samvete säga att alla som varit med dessa två veckor lärt sig otroligt mycket.

  

  

Våra fantastiska ledare från gymnasiet och ett riktigt Disco i tältet!!!!!

Dag 10 Belle Amie

I morse vaknade ett ganska morgontrött gäng upp på Träskö Storö. Det märks att ungdomarna börjar bli lite trötta efter dessa dagar med nya intryck och full fart. Mellan frukost och lunch ägnade vi oss åt bad, sol och tillverkning utav makraméarmband. Makramé är en teknik där man med snören gör knopar och flätningar i olika mönster och kombinationer. Makramé var en vanlig sysselsättning bland sjömän under 1800-talet. Vid klockan 12.00 tog vi en paus för att äta lunch och sedan var det dags att avgå ifrån Träskö Storö. Under turen mot Idskär började den stora städningen och packningen ombord på båten. Det var dags att börja hitta alla sina saker igen och få ihop väskorna. Det var ett ganska nostalgiskt gäng som färdades mot Idskär. När vi väl kom fram till ön så var det ett kärt återseende med öns ledare och den andra gruppen. Efter lite fritid tillsammans på ön var det dags att skriva provet i förarintyg. Klockan 19.00 blev det en gemensam tacokväll som övergick till ett disco där det dansades och lektes för fullt! Efter några timmars bus var alla så varma att det blev kvällsdopp innan kvällen började avrundas strax före midnatt.    

  

Sista dagen FAMILJEDAG på Idskär

Tack för det här året och för att vi fick låna alla fantastiska ungdomar. Vi har haft jätteroligt och kommer nog sova minste en vecka nu.

HEJ DÅ!!

Frazze, Bengt, Ulla, Christian, Arvid, Daniel, Charlie, Carro, A-H, Jenny, Alva, Sofia och Karin på Idskär

Mackan, Zarah, Erik och Frida på Belle Amie

  

Aktuellt

Skolstart HT23

År 1 kl 9.00 17 aug År 2 + 3 kl 10.00 21 aug