2015 Skärgårdsläger loggbok

Här är 2015 Skärgårdslägers dagbok, (eller som vi kallar det - loggbok) Läs om hur dagarna sett ut och vad man har sysslat med för skoj.

4 juli 2015

Så blev det till slut den sista dagen på lägret. Familjedag på Idskär!!

Vilken dag vi fick med över 200 personer på lilla Idskär. Vi var lite oroliga för att ön skulle sjunka men den höll och det gjorde vädret också. God mat och våra (era) fantastiska ungdomar bjöd på både guidad visning och sång. Vår fantastiska kock Pontus bjöd på mat och jag som lägerchef njöt av stämningen.

Måste verkligen passa på att tacka alla föräldrar för att vi fått låna era barn. Tacka alla ledare för att ni varit med och gjort lägret så bra och inte minst vädergudarna som varit ganska nådiga med oss iaf den sista veckan.

Det har varit otroligt intensivt men oj vad roligt vi haft.

Tack för denna gång och på återseende.

Daniel och alla ledare!!

Förberedelse inför föräldrahämtning

Fullt i hamnen!!

Ön från ovan. (måsvy)  :)

vlcsnap-2015-07-10-11h12m19s226

Många båtar blev det

DJI00336.JPG

Välkomna till ön.

Försiktigt

Vandring runt ön

Siteseeing

Klart man ska testa leksakerna på ön

Samling till lunch på ön

DJI00359 (skuren)

Vy över ön

På plats vid borden

DJI00359 (skuren) 


 

 

Vi vill tacka er igen för att vi fick låna era barn denna sommar.

:)

3 juni 2015

Idskär

Idag har vi haft sista dagen på ön. Tävlingar och lekar hela dagen. Vi har också träffats båda gängen här på ön och haft en fantastisk grillkväll. 

Under eftermiddagen och kvällen har vi också hunit med att hålla prov för förarintyg. Ett strålande resultat får sägas så i morgon blir det stor diplomutdelning!

Kvällen har också innehållit ett genrep inför i morgon, vad vi repat får ni se i morgon.

För att nämna något om morgondagen så bjuder vi in till Familjedag för anhöriga till de som deltagit i lägret. Ungefär hälften kommer med egen båt och de andra hämtar vi vid Bogesunds brygga kl 11:00. Vi bjuder på mat och visning av ön. Vi beräknar vara klara runt kl 14. Varmt välkomna till Idskär!!

Socialt nätverkande 

Regatta 

Vinka till Belle Amie 

Koll av motorolja innan avfärd 

Belle Amie

Morgonen efter nattnavigeringen var alla lite trötta när det var dags att kliva upp. Som tur va hade frukosten flyttats fram en timme till kl 9. Ett gäng hade sovit uppe på däck under natten, och förutom morgonsolen i ögonen och ett myggbett på ögonlocket sa de sig ha sovit riktigt gott. Efter frukost och städningen fortsatte vår resa genom en somrig skärgård. Segel sattes snart och gav bra med fart. Efter lunch siktades Idskär som vi passade på att segla runt ett antal varv innan seglen bärgades och därefter förtöjning. På Idskär fördes de både lägergrupperna samman, de hade fatktiskt inte träffats så mycket tidigare. På programmet stod provskrivning i förarintyg, bad och lek innan en genensam middag. Nu är det dags att krypa till kojs, och rykten går ombord att många ska sova på däck under bar himmel inatt igen.

 

2 juli 2015

Idskär

Ännu en dag i solen:)

Dagen har varit en repris på gårdagen men med ombytta grupper och om möjligt ännu bättre väder.

En resa genom hela skärgården ända ut i ytterskärgården. Mat på en äkta sandstarnd och lite sälar. Svårt att trumfa det.

Mat på stranden 

Beachparty! 

Belle Amie

Vi kan konstatera att även andra dagen i juli bjöd på sommarväder. Att få vakna på en ö i ytterskärgården är något speciellt, både med utsikten över det öppna havet och att få ta ett morgondopp i det klara vattnet. Nu har rutinerna satt sig ordentligt, frukosten smakar som vanligt gott ute på däck, morgonstädningen (som inte alltid är så kul) görs utan protester, uppstartskontroll i maskinrummet görs tillsammans med besättningen. När allt var klart för avgång kastade vi loss från Bullerö och navigerade i vindstilla väder ut i havsbandet där skärgården möter havet. Paus gjordes för lunch med hela Östersjön som utsikt, och efter det fortsattes resan in i skärgården förbi Sandhamn för att sen förtöja på Vindalsö. Förtöjda fanns tid för bad och fiske innan navigationslektionen tog över nere i salongen. Vi övade på att ta ut kurser med hjälp av sjökort och transportör, och räkna på förhållandet mellan distans, fart och tid. Innan middagen, tillverkades fler makramé-armband att ta hem som minne av tiden på Belle Amie. Efter några timmars vila kastade vi loss igen, för att under skymning och mörker med fyrarnas hjälp navigera mot inre skärgården. I skrivande stund (klockan är 01.15) är mörkernavigeringen fortfarande i full gång. Vi passerar Vallerviks fyr i Furusundsleden på väg söderut mot vår natthamn Storön utanför Vaxholm. Inatt är jag säker på att alla kommer sova väldigt gott i sina kojer.

 

 

 

 

1 juli 2015

Idskär

Vilken sommardag!!!

Idag har vi varit på heldagsutflykt med halva gänget. Vi började med att göra en ordentlig färdplanering ända ut till Stora Alskär utanför Sandhamn. En underbar liten ö med en fantastisk sandstrand.

Efter lunchen satte vi kurs mot norra Möja för att leta säl och vi hade tur även denna gång med en liten sten nästan full med stora Gråsälar.

Andra gänget har idag dels pluggat vidare mot sitt förarintyg men också tränat mer på seglingen. Vi har planer på en regatta i övermorgon där såklart både godis och ära står på spel.

 

 

 

 

 

 

Belle Amie

Idag kom sommaren på riktigt! Ja det tycker iallafall alla vi här på Belle Amie. Vi vaknade till ett strålande sommarväder och varmare skulle det bli. Efter morgonens städning var alla så varma att bad var oundvikligt. Förmiddagen ägnades åt bad och lek, bus och sol. Vi har under natten legat ankrade då alla plaster att förtöja varit upptagna, extra kul blev det då att simma runt båten, hoppa från peket för de som ville och titta på ankarkätting och propellern med cyklop. Knoptampar att öva på låg överallt på däck, och när eleverna fick syn på att de fick knyta egna makramé-armband blev det den stora sysselsättningen på däck. Vår uppfinningsrika kock Pontus ville ordna utflykt, och sagt och gjort så hade byssalaget ordnat så att lunchen kunde tas iland och ätas på klipporna. Efter lunch lättade vi ankar och satte snart därefter äntligen segel. Efter slit och svett var seglen uppe och belöningen kom när vi i ca 5 knops fart seglade ut mot ytterskärgården. Så småningom bärgades seglen och vi förtöjde på fina Bullerö där vi kunde gå på upptäcksfärd över klipporna och besöka öns museum i konstnären Bruno Liljefors gamla jaktstuga. Ön är ett naturreservat med rikt djurliv, både örn och orm sågs under vårt besök.

 

 

 

 

30 juni 2015

Idskär

Om vi igår lärde oss att köra våra motorbåtar så har vi i dag fokuserat mer på att navigera. Vi hart kört ett antal navigationsrundor och tränat på att färdplanera och lägga ut kurser, ta positioner och räkna på sträckor. Styrmärken och girpunkter börjar sitta som bra så i morogn vågar vi nog ge oss ut på en lite längre utflykt.

Vi har också haft födelsedagsfirande idag då ledaren Mathilda fyllde år och bjöd på tårta. 

 

 

Belle Amie

Dagen började med en mycket god frukost som byssalaget (jobbar i fartygets kök) gjort tillsammans med vår kock Pontus. Efter frukost morgonstädades båten och ett vaktlag gjorde klar motorerna för start innan dagens lektioner startade. Fram till lunch avlöste lektionerna varandra, med avbrott för bad och några kast med fiskespöt I Utös gästhamn. Vi pratade om säkerhet ombord på Belle Amie och navigation med sjökortet. Efter lunch åkte alla iland för stt bli ännu mer utbildade, den här gången om Utös historia och hur det är att bo i skärgårdens året runt. Vår trevliga guide berättade historier (med glimten i ögat på ett sätt som fångade våra ungdomars intresse) om hur öns kända gruvor öppnades, hur både järn och silver bröts i gruvorna och hur ryssen invaderade och förstörde. Efter guidningen kastade vi loss och navigerade oss norrut till Långvik på norra Nämdö. Vår plan att få segla sprack då vinden försvann, istället gjorde vi en rutt via Gålö, Dalarö, över Jungfrufjärden till Mörtö-Bunsö vidare upp till Nämdö. Efter en lång lärorik dag lär alla somna gott ikväll.

  

 

 

 

29 juni 2015

Idskär

Idag har vi lite börjat om igen med vårt nya gäng. Målet för dagen har varit att träna körning med våra små motorbåtar och hantering av våra segelbåtar. Seglingens grunder och grundläggande körteknik kan man säga. 

Vi lägger stor vikt vid att lära sig hatera båtarna under olika förhållande och framför allt ta sig in och ut till bryggan på ett lugnt och säkert sätt.

Skall väl också tilläggas att gänget tycks ha varit uppmärksamma under sina dagar på Belle Amie.

 

 

Belle Amie

Efter gruppbytet på Idskär igår navigerade vi oss ut i skärgården igen och valde att övernatta på Grinda. Imorse när vi vaknade möttes vi utav ett fantastiskt väder! Efter frukosten var det dags att börja arbeta i de olika vaktlagen. Ett vaktlag gjorde maskinen redo för avgång och förberedde sig för navigering, ett vaktlag hjälpte till på däck med att vaska av och förbereda trossar och fendrar för loss kastning, ett vaktlag tog hand om byssan (köket) efter frukosten och det fjärde vaktlaget städade inne i båten. Grupperna är en dag på varje område sen byter man. 

Vid kl 10.30 kastade vi loss och satte kurs längre ut i skärgården. Precis innan middagstid förtöjde vi vid Utö. Vi knöt fast på dykdalberna utanför hamnen. En dykdalb är en grupp pålar som sitter ihop med järnband ovanför vattenytan som man kan förtöja runt.

Efter en god middag åkte vi alla in till hamnen för bastu och dusch. Kvällen avslutades med sol och fiske!  

 

28 juni 2015

Idskär

Idag har vi haft den stora tävlingsdagen. Två tävlingar gick av stapeln. Regatta med våra 606-båtar och en navigationstävling med våra gummibåtar. 

Regattan gick runt Idskär med första båt över mållinjen som vinnare. 

Navigationstävlingen hade målet att leta upp ett antal bojar med ledtrådar för att sedan hitta skatten. Alla hittade runt och alla fick självklart pris.

På kvällen har vi nu haft byte av grupper mellan Belle Amie och Idskär. Vi har fått vinka av våra ungdommar vi nu haft i fem dagar och fått ett nytt friskt och kanske möjligen lite livligare gäng. Som kalvar utsläppta på grönbete springer dom runt här på ön. Har man varit på en båt i fem dagar är det nog lite behov av ökad yta för fysisk aktivitet. Bad och stoj hela kvällen!

 Regatta

 Byte på Idskär

 Navigatör

 Bojen är hittad

Belle Amie

Idag är det sista dagen ombord på Belle Amie för detta gäng. I kväll byter grupperna av varandra på Idskär. Efter morgonens frukost och städning kastade vi loss ifrån Kyrkogårdsön och satt kurs in mot skärgården och Waxholm. 

 Idag har vädret visat sig från sin bästa sida med sol och riktig sommarvärme, något vi ville utnyttja efter några dagars mulet väder. Vi åkte till en fin strand, där alla kunde bada, spela fotboll och badminton. Vår kock följde med och serverade lunchen på stranden. Under tiden kunde Belle Amie åka och fylla vattentankarna inför dagarna med nästa gäng. När alla var ombord igen satte vi segel och seglade hela vägen till Idskär. Efter middagen bytte grupperna, och vi fick säga tack för en rolig och trevlig segling till vår grupp innan de flyttade in på Idskär. Strax därefter flyttade ett nytt glatt och laddat gäng ombord på Belle Amie, och vi är nu på väg ut i skärgården igen.

 

 

Idskär

Idag har vi haft en dag med flertalet upplevelser. Ett motorstopp, en kapsejsning och inte minst så fick våra ungdomar stifta bekantskap med den Idskärska kokkonsten i from av rätten Rostbiff med Kexchoklad. Alla dessa kanske kräver en närmare förklaring, vi börjar med motorstoppet.

De båtar vi använder är förhållandevis nya men detta till trots valde en av våra RIB båtar att stanna efter att ha larmat för låg oljenivå. Det är väl i sig inte så ovanligt men det är ju lite typiskt att det skall ske mitt i farleden. Snabb assistans från en av våra andra båtar löste problemet men vi fick höra på kryssningsfartygets stora TUTA. Till på köpet försvann sedan felet av sig själv och nu går den som en klocka..

Att få tippa omkull en segelbåt får väl närmast ses som en merit och ett oförglömligt moment på ett seglarläger. Nu har vi tre stolta killar som kan pricka av det på listan. Allt gott om än lite dramatik. Både killar och båt välbehålna om än lite blöta.

Det sista, det där med maten får jag nog själv ta på mig. Vi glömde het enkelt potatissalladen på vår heldagsutflykt. "Man tager vad man haver principen" gav vid handen en ny maträtt. Skall väl tilläggas att ingen verkade särskilt missnöjd ;). Potatissalladen får komma till kvällsgrillningen.

Blöta seglare 

Mot sälarna----> 

Skall också berättas att vi idag har fått se säl. Tyvärr häll inte riktigt väderprognosen så det var ett ohärrans väder vid Möja med hagel och verkligen skyfall men vi fick se ett 50-tal stora Gråsälar

Sälar norr om Möja 

Lunch :-P 

Belle Amie

Idag fick ungdomarna en timmes sovmorgon eftersom vi kom fram så sent efter mörkernavigeringen inatt. Klockan 10 idag fick vi besök utav två sjöräddare som jobbar på sjöräddningsbåtarna i Refsnäs. De berättade hur det är att vara sjöräddare och vad dem gör för något. Ungdomarna var nyfikna och frågvisa. Efter de så fick vi en guidad tur i deras sjöräddningsbåtar. Det var många som ville bli sjöräddare efter turen! :-) Sedan kastade vi loss ifrån Refsnäs och satte kurs söder ut igen och förtöjde på kyrkogårdsön (siaröfortet) på eftermiddagen. Där startade vi grillen, badade, fiskade och många gjorde makramearmband. Makramearmband är ett typiskt sjömansarbete.26 juni 2015

26 juni 2015

Idskär

Idag har vi gjort en lite längre tripp med ena gänget. Målet var att få prova sina vingar i lite nya områden. Vi åkte till Kyrkogårdsöni norr skrgården. En lite märklig ö som bland annat rymmer ett underjordiskt fort från mellankrigstiden. Tyvärr har väl inte vädret varit med oss helt och hållet men humöret är på topp ändå. 

Den andra halvan av vår grupp har tränat segling i ömsom regn ömsom sol och med mycket varierande vindar. De börjar verkligen bli duktiga nu vilket jag verkligen hoppas de är stolta över, för det är vi ledare!!

 Hälsningar från Idskär / Daniel

Full fart i styrhytten!! 

Grillning i går kväll! 

Belle Amie

Logg från Belle Amie
Äntligen segelvind, sydväst 8-9 m/s! Segelträning på kanholmsfjärden. Efter många timmars seglande kom vi fram till Lådna där vi bärgade segel för införskaffning utav glass och godis på Lådna macken. Eftermiddagen fortsatte med knopskola och färden fortsatte mot Träskö-Strö där vi förtöjde i en naturhamn mot klipporna. Större delen utav kvällen har spenderats med bad och lek i kvällssolen.

Skymning 

Lektion i salongen 

24 & 25 juni 2015

Här kommer nu den första loggen från vårt skärgårdsläger på Idskär och Belle Amie. 

Trots gårdagens lite knackiga väder hämtade vi upp 50 förväntansfulla ungdomar i Stocksunds hamn. För Idskärsgängets del började dagen med att vi åkte vår egen taxibåt ut till Idskär. Planen från börja var att lifta med Belle Amie men regnet gjorde att vi valde en torrare variant. Väl framme på ön har vi nu i dagarna två haft ganska tur med vädret och kunnat köra både motorbåt och segla. Vi har också haft div badaktviteter och lägereld. Livet leker kan man säga.
I skrivandets stund ligger nu Belle Amie i det lilla naturparadiset Träskö Storö. Idag har det seglats i över 7 knop på Kanholmsfjärden och eftersom kvällen bjöd på sol blev det såklart bad även här.
Daniel
Lite bilder från våra denna dag finns längre ner. Skall tilläggas att Sjöräddningens besök var planerat! 

Logg från Belle Amie:
Trots ihållande regn så har stämningen ombord varit på topp! Vid 10.30 så kastade vi loss och lämnade Stocksundshamn och satte kurs emot skärgården. Under dagen har ungdomarna haft säkerhetsutbildning och lärt känna båten. Så siktade vi Vindalsö runt middagstid. Sedan vankades grillning i kvällssolen och kvällen avslutades med lek och fiske (endast två spigg). 

Idskär 

Motorbåtskörning 

Förberedelse inför segling 

Aktivitet på fjärden 

Besök av Räddningstjänsten 

På kvällen blev det bättre väder på Belle Amie 

Aktuellt

Öppet hus 4 december

Missa inte vårt Öppna hus den 4 december!

Dantemässan 19 november

Välkomna att träffa oss på Dantemässan i Täby Racketcenter!